Тази година творческият стаж на студентите от Нов български университет

...
Тази година творческият стаж на студентите от Нов български университет
Коментари Харесай

Трансферна ангобна техника в гипсов калъп приложиха студентите от НБУ по време на творчески стаж в завода за керамика на „Идеал Стандарт – Видима“

Тази година креативният стаж на студентите от Нов български университет в завода за керамика на „ Идеал Стандарт – Видима “ мина в проучване на нова техника. Като посетител – преподавател беше поканен проф. Божидар Бончев – професор от Национална художествена академия и едно от най-големите имена в актуалната керамика в България.



По време на стажа проф. Бончев показа две лекции пред студентите и чиновниците на завода за керамика, както и показва една от най-интересните техники в актуалната керамика, присъща за неговото творчество – трансферна ангобна техника в гипсов шаблон. Студентите имаха опция и да основат обща работа с проф. Бончев. Участието му в стажа е първата стъпка от серия семинари, които са планувани през идващите години в Учебно-практически и проучвателен звена към компетентност " Керамика ".



Всичко, основано по време на стажа, ще бъде показано в две изложения - първо на територията на завода, и по-късно пред академичната общественост в Нов български университет.



Проф. Моника Попова за 11-та година води студенти, с цел да се срещнат с индустриалното произвеждане на керамични произведения за санитарната промишленост. Всяка година сред 50 и 100 произведения – умивалници, казанчета, тоалетни и бидета се трансформират в творби на изкуството.

Изделията сега са на стадий сушене и по-късно ще бъдатизпечени в пещите. Преди да потеглят за изложбата в София ще бъдат изложени в завода, където всички работещи в компанията ще могат да видят санитарните произведения през призмата на изкуството.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР