Тази година Туристическо дружество Осогово“ град Кюстенди се включи в

...
Тази година Туристическо дружество Осогово“ град Кюстенди се включи в
Коментари Харесай

ТД Осогово се включи в 20-ят туристически поход посветен на Никола Крушкин – Чолака

Тази година Туристическо сдружение „ Осогово “ град Кюстенди се включи в традициония поход наТД “Погледец – Бистрица ”. Това е 20-ият(2023 г.)пореден туристически поход, отдаден на сподвижника на Васил Левски,Никола Крушкин – Чолака, обесен от турците пред книжарницата му няколко месеца преди Освобождението на България от турско иго и 150 год. отобесването на Васил Левски.


Участници от цялата страна извървяха10-те километра от Драгалевския манастир до местността„ Плажа “вс.Бистрица.След като възпламениха по свещичка в църквата към манастира, всички потеглиха по пътеката. Организаторите от съдружие „ Погледец – Бистрица “ се грижиха от самото начало за сигурността на туристите.– изчакваха по-бавните от тях, подкрепяха всеки, който имаше потребност при по-трудните за преминаванеснежнии мокри места, проведоха време за почивки. Пътеката преминаваше през красиви местности и всички се надпреварваха да ги снимат за спомен. Накрая групата се събра в местността„ Плажа “, където беше посрещната от жива музика,вкусен боби благоуханен чай. Изви се хоро. Организацията беше съвършена.



Представителите на туристическите сдружения в похода, получиха приветствени адреси и подаръциот уредниците от Търговско дружество “Погледец – Бистрица ”и от Дирекцията на Природен парк „ Витоша “.

Нашите домакини ни срещнаха с историята на тозивелик човек -Никола Крушкин – Чолака.Неговото дело е от огромно значение за освободителното придвижване срещу турците, проведено в София.Никола Стефанов Крушкин е роден 1836г. в с.Бистрица. Като дребен пада в огнището и изгаря ръцете си в огъня. Оттам идва и прякорът му „ чолав ”-чолака(едноръкия).



Останал сирак в ранна детска възраст, той става послушник в Драгалевския манастир, в който тогавашният свещеник Генадии Скитник е сподвижник на Васил Левски. В манастира Никола се среща с Апостола. По-късно обикаля и събира дарения из близките градове и села. Пропагандира родолюбие, култура и революционни хрумвания, работи за националното избавление. Спомага за основаването на частните революционни комитети в Софийско. Член е на Частните революционни комитети в София и с.Бистрица. Наричан е „ Шопският деятел “.



Просветителската му активност е обвързвана с книжарницата, която държи в София на тогавашния пазар „ Куру чешме “ (дн. до ъгъла на ул. „ Алабин “ и бул. „ Витоша “). Там той популяризира бунтовни и патриотични брошури, песнопойки с патриотични песни. Софийският частен революционен комитет постоянно заседава в нея. В книжарницата крие и двама от оживелите Ботеви четници, единият от които е Петър Кунчев.

През 1877г, Никола-Чолака е задържан и наказан по обвиняване за владеене и разпространяване на бунтовни бумаги дружно с още трима книжари – Георги Стоицев - Абаджията, Киро Кафеджи и Стоян Табаков. „ Аз плебей ще умра, само че българският народ свободен ще живее!„ извикал той на бесилото пред книжарницата. Издъхва на 15.11.1877г. – месец и половина преди ген. Гурко да влезе в София, недочакал раждането на щерка си Любица, родила се с идването на Свободата при започване на 1878г.Малко прочут факт е, че Лъвов мост в София е издигнат точно в памет на четиримата книжари, като лъвовете символизират четиримата обесени революционери, починали в битката за свободата на България.

Веднага след Освобождението Христо Г. Данов предлага на мястото на тогавашния Шарен мост да се издигне монумент в чест на Никола Крушкин- Чолака и съратниците му. Така през 1889 – 1891г. е построен Лъвов мост – това ебило мястото, където са били екзекутирани нарушителите. В Османската империя имало предписание нарушителят, в случай че е другоземец, т.е. не е от града да бъде обесен пред портата, през която е влезнал. А локалните ги бесели по площадите. Затова и Васил Левски е обесен при Орханийското шосе. Там била Източната врата, през която влезнал в града.

В центъра нас.Бистрица е повдигнат монумент на Никола Крушкин – Чолака иОсоговските туристи сервираха цветя на паметника.

Специална признателност за положителната организация на домакините.

Приказките на хората, тяхната неприкритост и искреност са част от това възприятие, което ще ни кара да се връщаме още веднъж там.

На връщане към Кюстендил настроението на всички бе приповдигнато от похода и преживяванията в този прелестен ден, споделя Силвия Михова – секретар на Търговско дружество „ Осогово ” гр. Кюстендил.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР