Тази година се навършиха 240 години от първия полет с

...
Тази година се навършиха 240 години от първия полет с
Коментари Харесай

Братя Рангелови, които не се отказаха, и техните „Черните лебеди“ - първите товарни дронове

Тази година се навършиха 240 години от първия полет с въздушен балон, осъществен от двама братя французи. Утре се навършват 120 години от първия полет на братята Райт, доказвайки, че човешкият полет е вероятен.

Сега си срещаме с братята Свилен и Константин Рангелови, чийто безпилотен аероплан тази година направи първия си пълномащабен полет.

Снимка: bTV

Черният Лебед е пръв по рода си безпилотен аероплан и е основан напълно от екипа на Дронамикс. Амбицията им е да произведат аероплан, който е по-евтин и с по-малко излъчвания, от който и да е различен товарно аероплан. В екипа им от 187 души има и доста българи.

Братята Свилен и Константин Рангелови Снимка: bTV

„ Има и много чужденци. Зад това стоят доста животи, ориси и фантазии. Хората виждат един аероплан, а ние виждаме всички хора, които ни поддържат “, изясни Константин Рангелов, основен механически шеф.

Снимка: bTV

„ Стартирахме годината с инвестиция от един от най-големите фондове на ОАЕ. Това даде огромен подтик за развиването на нашата тактика в Близкия изток. Постигнахме първия сполучлив полет на „ Черния лебед “, с който валидирахме хипотезите ни. Става въпрос за напълно нов дизайн, който в никакъв случай не е бил юридически и тестван в историята. Вече ни гледат като равни в авиоиндустрията. Успяхме да получим още повече валидации. През годините сме срещали лек песимизъм – „ Това не може да стане в България “. Успяхме да покажем, че може. Ще може да виждате полета във FlightRadar в действително време “, добави Свилен Рангелов, съосновател и изпълнителен шеф.

Братята Свилен и Константин Рангелови Снимка: bTV

„ Нашата визия е да създадем вероятни доставките в същия ден на всеки на всички места по света. Пощенските услуги са доста натурален наш сътрудник, тъй като нашата визия е да създадем вероятни доставките в същия ден за всеки на всички места по света. Първата половина на идната година чакаме да е нашият първи търговски полет. Очакваме това да се случи в Гърция, където стартира построяването на нашата мрежа “, посочи Свилен.

„ Това обичам да споделям – каквото той обещае, аз би трябвало да го извършвам. Да, допустимо е “, уточни Константин Рангелов.

Константин Рангелов Снимка: bTV

Товарният дрон може да придвижва 350 кг.

„ Искаме да създадем летяща „ баничарка “ (лекотоварен автомобил – бел. ред.), тъй като огромните самолети са прекомерно огромни. Трябват им големи летища. В една страна като България, където има над 100 летища и площадки, има единствено един товарен вход през София. Кацайки, товарът ти би трябвало да може да се побере в едно транспортно средство – дребните ванове, които назоваваме баничарки. От идната година би трябвало да стартираме търговски полети и да произведем още самолети “, сподели още Свилен Рангелов.

Свилен Рангелов Снимка: bTV

Първият полет на безпилотния им аероплан е в Балчик, а страстите на Константин от този момент не са избледнели:

„ Аз бях в хеликоптера, който го следваше. Не си припомням всичко. Може би съм вдишал три пъти за 10 минути. Когато излетя над водата и се откри цялото море… “

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР