Тази година розоберът в района на Карлово и Сопот приключва

...
Тази година розоберът в района на Карлово и Сопот приключва
Коментари Харесай

Розоберът приключва с ниски добиви

Тази година розоберът в региона на Карлово и Сопот завършва с ниски добиви и незнайна последна цена за производителя. Това сподели за Българска телеграфна агенция Зара Клисурова, ръководител на Съюза на производителите на етерично-маслени култури. Тя означи, че от самото начало беритбата е била придружена от липса на работна ръка и поредици от компликации, включително проливни дъждове и градушки.
 

По думите на Клисурова за първи път тази година розовият цвят се изкупува против предплатено възнаграждение, като никой не знае по кое време и какъв брой ще бъде доплащането до крайната цена. Според нея това е необикновена процедура, друга от минали години, когато се е знаело във всеки един миг на каква цена се изкупува розовият цвят.
 
В момента розопроизводителите получават от 1,20 лв. до 2,20 лв. за кг , като крайната цена ще бъде оповестена от розопреработвателите след привършване на изкупната акция.
 
„ Очакваме бързо да се изплати разликата сред задатък и действителна цена и да няма производители като предходната година, да не си получат парите. В подбалканския район - Карлово, Калофер, Сопот и селата Богдан, Климент, Каравелово доста хора все още не са получили парите си за реколтата от 2018 година “, добави Клисурова.
 
„ Предполагам, че сега розопреработвателите засичат рандеманите и на тази база ще образуват себестойността на розовото масло и оттова и цената, която ще могат да платят “, добави Зара Клисурова.-->
 
В взаимозависимост от реколтата, кг масло може да се получи от 3 тона, 3,5 тона или 4 тона розов цвя т, само че досега информацията е, че рандеманът тази година не е добър и нужният цвят надвишава 4 тона. Като причина тя показва неприятните климатични условия - внезапните захлаждания, сухата зима, които предизвикват стрес в растението.
 
Като неподходящи за розата са и честите и значителни дъждове и градушките, к оито са унищожили първите пъпки. В тази връзка Клисурова чака доплащането да бъде сред 2,50 лв. и 3,00 лв. на кг цвят, което по думите й е рационална цена.
 
Независимо от компликациите всяка година, включително и тази, има доста нови розови насаждения . Розоварните в района са задоволителни, макар че има пикови моменти, в които не могат да усвоят розовия цвят, разяснява Клисурова. Тя напомни, че тази година се отличава и с доста пай интервал на розобера - към 15 дни, който стартира от 14 до 20 май за другите масиви и ще завърши в границите на една седмица. Като съпоставяне тя уточни, че е имало години, в които розоберът е бил съвсем 30 дни, а тази година розите са минали извънредно бързо.
 
Липсата на работна ръка този сезон съгласно нея не е обвързвано със заплащането, което е по един лев на набран кг цвят и по този начин е било и миналата година. По думите й аргументите могат да бъдат разнообразни - от това, че не им се работи на хората до там, че очевидно имат задоволително пари и нямат потребност от спомагателни приходи. Липсват и претенденти за този тип работа и от Бюрата по труда, откъдето не могат да изпълнят поръчките на розопроизводителите за хора. В някои обитаеми места обаче, тази година неналичието на локална работна ръка се компенсира от жители на Молдова, които идват особено за това на огромни групи. Явно, разяснява Клисурова, отсега нататък ще разчитаме на вносна работна ръка за розобера.
 
Тази година земеделските стопани регистрират и ниски добиви на розов цвят, които са в рамките сред 200 и 400 кг от декар. В други години добивите са достигали до 700 кг, а при положителни стопани са се набирали и 1000 кг от декар, твърди тя.

Зара Клисурова чака времето да се смили и да има положителни климатични условия най-малко по време на прибирането на лавандулата. За разлика от розата, която се бере заран рано, при роса, за лавандулата се изчаква слънчево време, с цел да се стартира жътвата.
 
Изкупуването на лавандулата се прави на ишлеме , а заплащането - на база получените килограми лавандулово масло. Миналата година цените са били положителни - 250 лв. на кг масло, а тази година зависи от времето - по кое време ще спрат дъждовете и ще има ли мощно слънце по време на жътвата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР