Тази година през юли се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през юли се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

Времето през юли: От 12 до 39 градуса

Тази година през юли се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 22 и 26 градуса, а за планините - сред 6 и 14 градуса. Най-ниските минимални температури през юни ще бъдат сред 12 и 17 градуса, а най-високите оптимални - сред 34 и 39 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция основен помощник лекар Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето в България през юли.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 60 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - сред 30 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските региони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Месецът ще стартира със слънчево време, само че към 2-3 юли ще има леден атмосферен фронт
.
Юли ще стартира с най-вече слънчево и топло време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на обособени места, основно в западните и планинските региони ще превали и прегърми.

Към 2-3 юли ще премине леден атмосферен фронт и въздушната маса ще се лабилизира. На доста места в страната ще има краткотрайни, интензивни превалявания и гръмотевични стихии. 

В средата на първото десетдневие се чака релативно стабилизиране и над по-голямата част от страната ще е най-вече слънчево, с развиване на купеста облачност над планинските региони, където не са изключени и краткотрайни превалявания.

През втората половина от първото десетдневие въздушната маса още веднъж ще е неустойчива и се покачва вероятността за превалявания, тук-там обилни по количество, с гръмотевични стихии и условия за градушки. Очаква се и релативно намаляване на температурите и в западната половина от страната те ще бъдат близки, даже и по-ниски от нормалните. 

През второто десетдневие на доста места ще има превалявания, гръмотевични стихии и градушки

През множеството дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива. На доста места ще има превалявания, гръмотевични стихии и градушки. Температурите ще се намалят още.

В края на десетдневието изгледите са за стабилизиране на времето - ще бъде слънчево време, с купеста облачност над планинските региони, където на обособени места ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. Температурите релативно ще се покачат.

През третото десетдневие на юли температурите ще се покачат. По-голяма е вероятността времето да е най-вече слънчево, релативно изсъхнало и горещо. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства с изолирани краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици, има първоначално и в края на интервала.

През юли са регистрирани най-високите температури у нас - от 40 до 44 градуса

През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините е от 320-340 часа. Облачните дни нормално са единствено от един до четири. 

Юлските температури са високи - регистрирани са безспорните максимуми за нашата страна, които в множеството региони са от 40 до 44 градуса. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени " горещници ". 

През юли понижават северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а дружно с това преваляванията и вероятността за градушки. Средно дните с дъжд са от четири до осем. Характерни са и засушаванията.

Астрономическа информация за юли

В началото на юли слънцето в София изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в  21 часа и 7 минути. Продължителността на деня е  15 часа и 13 минути. 

В края на месеца слънцето изгрява в  6 часа и 18 минути, и залязва в 20 часа и 47 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 29 минути.

Фазите на луната през месеца са: пълнолуние е на 3 юли, последна четвърт - на 10 юли, новолуние - на 17 юли, а първа четвърт е на 26 юли.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР