Тази година нуждите от дърва за огрев са по-големи и

...
Тази година нуждите от дърва за огрев са по-големи и
Коментари Харесай

Дърва ще има, не се презапасявайте, призовава министър

Тази година потребностите от дърва за огрев са по-големи и търсенето е три пъти повече спрямо предишни години. Причината - енергийната рецесия и високите цени на енергоизточниците. Това съобщи служебният аграрни министър Явор Гечев на конференция пред публицисти, отдадена на наличните дърва за огрев за зимата. На конференцията участваха и представители на всички държавни горски стопанства.

По думите на Гечев тематиката за дървата е значима и забавна за обществото, изключително за тези хора, които към момента не са получили дърва за зимата. На пазара липсват въглища поради затваряне на някои от предприятията и поради потреблението на някои от ТЕЦ-овете. Няма го и обичайният импорт на въглища от Русия поради войната в Украйна, означи министърът.

Най-големият производител на дървесина е Русия и поради войната редица от предприятията не работят в Русия. Затова е огромен дефицитът на дървесина в Европейски Съюз, изясни Гечев.

В последните 3 месеца се следи връх на рандеман на дървесина. Количествата добита и доставена дървесина на другите ведомства са на 135%. До края на сезона добитата и доставена дървесина ще стигне на 150% спрямо миналогодишните доставки и добиви. Преди към 3 месеца доставките на дърва били в другите предприятия сред 30-35%, а сега се отива към 90%, даде образец Явор Гечев. Свършихме доста работа и се навакса значително с потребностите от дървесина на популацията, посочи земеделският министър.
 С бърза комисия Политическа партия предлага да се реши рецесията с дървата
С бърза комисия Политическа партия предлага да се реши рецесията с дървата

Проблемът визира 1,5 млн. семейства в дребните обитаеми мест

Той увери, че ще има дърва за отопление за зимата и хората би трябвало да бъдат спокойни.

Явор Гечев добави, че в случай че е имал още 15-20 дни време, въобще нямало да се приказва за рецесия с дървата за огрев за зимата. 14 000 инспекции на седмици се вършат от страната.

Успяхме да натиснем цените на дървесината във връзка с потреблението за семействата, само че различен е въпросът с какви ограничения разполага страната, сподели още Гечев. Той се е натъкнал и на редица аномалии.

До края на месеца ще се оправим с малко спомагателни старания и да може да има цялостно облекчаване на популацията с дърва за огрев, увери Гечев и добави, че страната е направила редица старания, само че към момента има някои обитаеми места, в които липсват дърва. По складовете има доста количество дърва. Набелязани са и законови ограничения и в случай че има потребност, ще бъдат показани на отрасловата комисия в Народното събрание.
 КЗП следи изкъсо продажбите на въглища, пелети и дърва за огрев
КЗП следи изкъсо продажбите на въглища, пелети и дърва за огрев

Проверките ще продължат доникъде на ноември

Положението към настояща дата е доста по-добро от предходната година, макар че регистрира проблеми тук-там.

От държавните горски предприятия обявиха, че презапасяването с дърва е небивало, а не би трябвало да се отива в такава посока. Всички хора, които имат потребност от дърва за отопление, ще бъдат обезпечени. Нещата са спокойни, ритмично вървят процесите и няма сериозни обстановки за дърва в нито едно обитаемо място и община. Всички горски стопанства регистрираха, че доставените от тях количества дърва популацията са повече спрямо предходната година, като е нямало напрежение.

Към сегашния миг по-голяма потребност от дърва за огрев има община Карлово.

Шефът на Агенцията по горите инж. Стоян Тошев съобщи, че се прави контролна активност на територията на цялата страна и във всички горски територии. Увеличени е броят на инспекциите два пъти и с изключение на в горските територии, се управлява превозването и търговията с дървесина.
 Христо Даскалов изясни за какво са го уволнили от БАБХ
Христо Даскалов изясни за какво са го уволнили от БАБХ

Бившият изпълнителен шеф опроверга аргументите дадени от Крум Неделков

Нормална е обстановката на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". В това увери Явор Гечев в отговор на въпрос на. Той отхвърли да даде оценка за работата на новия ръководител на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), какъв брой проби се взимат и какъв брой инспекции се вършат с мотив да не се измества тематиката на конференцията.

Продължават проблемите, само че обстановката е такава, че на този стадий се оправяме, увери още Гечев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР