Тази година един от най-обичаните български актьори щеше да стане

...
Тази година един от най-обичаните български актьори щеше да стане
Коментари Харесай

С Ламбо сафари започва честването на 80 годишнината на Стефан Данаилов -

Тази година един от най-обичаните български артисти щеше да стане на 80. Студенти, другари и сътрудници са решили да върнат загатна за Стефан Данаилов. Националната стратегия по отбелязването на 80-годишнината на известния артист и възпитател стартира от София, оповестява Българска телеграфна агенция.

По думите им началото в столицата ще бъде по нетрадиционен метод. С " Ламбо сафари “ на 15 юни, в градинката пред Народния спектакъл, стартира разходка из знакови места през персоналната биография на софиянеца Стефан Данаилов. Маршрутът минава през знакови за града и за артиста места. Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община.

" Наш дълг и задача е да пазим паметта за ярките персони в културата. Стефан Данаилов остава паметен в безбройните си функции, само че с този план ще покажем и облика му на наш съгражданин, част от неповторимата сила на столицата ", сподели заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Някои от основните са градинката " Кристал " - място, в което Данаилов среща огромната си обич Мария, НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ", където Мастъра, както го назовават студентите, учи и преподава, Докторската градина, в която се снимат подиуми от първия филм с негово присъединяване - " Следите остават " по Павел Вежинов и други. Гид в това пътешестване през времето и спомените ще бъдат известни студенти на Мастъра, измежду които Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Карамфилов (Въргала) и други.



Ще бъде показани също нов документален филм, книга, галерия, спектакли с негови студенти и церемония вечер в Народния спектакъл " Иван Вазов “.

Програмата на честванията е основана от Росица Обрешкова и Георги Тошев, и се осъществя със финансовата поддръжка на Столична община.

" За мен и хората, които се включиха в основаването на юбилейната стратегия, е значимо да поддържаме жива паметта за един незабравим човек, който с лекото съчетаваше разнообразни функции – на артист, възпитател, държавник, политик. Животът на Стефан Данаилов не беше задоволително дълъг, само че пък е изчерпателен, богат, предан на другите. Отвъд персоналната харизма, Данаилов притежаваше едно доста значимо качество - чуваше другите, помагаше им. Доказателството какъв брой обичан продължава да бъде е готовността, с която се включват в програмата държавни, частни институции и хора на друга възраст, с друг обществен статус. И макар, че през днешния ден няма звания, за Стефан Данаилов умерено можем да кажем, че е " национален актьор ", тъй като хората го помнят! “, споделя Георги Тошев.

Част от програмата е формалният уебсайт на Стефан Данаилов, който събире архива на артиста и ще осведоми феновете му за събитията, свързани с юбилея.

" Не не помня, че доверието е най-непостоянният капитал, който човек може да е натрупал с десетилетия, а след това единствено с един жест да го срине за дълго време. "

Стефан Данаилов

Тук можете да гледате първия му филм " Следите остават ":



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР