Тази година броят на новоприетите студенти е над 1100 -

...
Тази година броят на новоприетите студенти е над 1100 -
Коментари Харесай

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” отбеляза 60-годишнината си, планира се изграждането на нова сграда в кампуса

Тази година броят на новоприетите студенти е над 1100 - с 10% повече по отношение на предходната година

Бургаският Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” означи 60-годишнината от основаването си с разкриване на неповторима галерия, представяща триумфите на студентите в региона на химията. По мотив честването на особено проведена конференция ректорът на ВУЗ-а проф. доктор Христо Бозов даде доклад за активността на университета и разкри какви са проектите за бъдещото развиване на най-голямото държавно висше образователно заведение в Бургас.

В „ Проф. доктор Асен Златаров ” сега работят 5 факултета - по публични науки, по механически науки, по естествени науки, по публично здраве и медицински. Има 3 колежа, където се образоват професионални бакалаври по туризъм, технологии и медицина, както и един департамент за преквалификация, през който всяка година минават над 1000 учители.

През образователната 2023-2024 година са се записали към 1100 нови студенти, което е с 10% повече от предходна година. Дипломират се 1395. В университета работят над 500 индивида, от които 300 са преподаватели и хабилитирани лица. Те работят в 17 професионални направление и 83 специалности.

„ Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” е широкопрофилен, преподават се съвсем всички науки. С помощта на доста хора - народни представители, общински съветници, кмета и управлението на университета успяхме преди 5 години да открием Медицинския факултет. Горди сме да се похвалим, че за този къс интервал, в този момент от Министерския съвет гласоподаваха, че приемът в него се усилва съвсем двойно - от 23 на 40 студенти всяка година ”, сподели проф. доктор Христо Бозов.

Ректорът разкри част от проектите за бъдещото развиване на университета и кампуса. Една от първите стъпки, които са запланувани, е да се построи нова постройка. Тя ще се намира сред настоящия Медицински корпус и общежитията и ще приюти нова съвременна библиотека, каквато е нужна на университета. В нея още ще има редица зали за преподаване и публика, а крайната цел е тя да приюти бъдещия факултет по фармация. „ Имаме нужния преподавателски състав и ще желаеме там да се развива научна активност - за създаване на нови медикаменти, които ще спомогнат Бургас да стъпи на картата на фармацевтичната промишленост ”, сподели Бозов.
 Ректорът на Университе " Проф. доктор Асен Златаров " - проф. доктор Христо Бозов, разкри какви са проектите за разивтието на ВУЗ-а
Предвижда се още и откриването на департамент по езиково образование. Такъв ще е нужен, защото задграничният банкет се усилва с всяка година. Към момента във Факултета по медицина се образоват към 60 студенти от други страни, като това постанова както да се вкара образование по британски, по този начин и такова по български език.

С разпореждане №162 от 27 септември 1962 година е взето решение за основаване на висше учебно заведение в Бургас. Това желание става факт през есента на идната година. На 5 октомври 1963 година - тъкмо преди 60 години - е извършен първият научен съвет, на който е определен първият професор на висшето учебно заведение - проф. Александър Липчински. На идващия ден, под негово управление, е осъществено тържественото разкриване на образователната година, която стартира с 270 студенти, разпределени в 5 специалности.

През 1967 година Химико-техническия институт се преобразува във висше образователно заведение с името ВХТИ „ Проф. доктор Асен Златаров ”. Името не е определено инцидентно. През 1970 година е осъществена първата отбрана на кандидатска дисертация, през днешния ден наричана научна и просветителна степен „ Доктор ”. Защитава я Аристотел Димов, който е и един от бъдещите ректори на Университета.

През 1981 година започва подготвителното поделение за задгранични студенти от 52 страни. През 1988 година ВХТИ се причислява към Магна харта и подсигурява да извършва всички европейски правила, присъщи за университетите. През 1995 година още веднъж висшето учебно заведение е преобразувано - към този момент в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”. В рамките на 2 години към него са приобщени всички полу-висши учебни заведения в града и започва при започване на новия век с 3 факултета, 3 колежа и 2 департамента.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР