Тази година Благодатният огън няма да пристигне за Великден в

...
Тази година Благодатният огън няма да пристигне за Великден в
Коментари Харесай

Благодатният огън няма да пристигне за Великден в България от Йерусалим


Тази година Благодатният огън няма да дойде за Великден в България от Йерусалим поради covid-19 и затварянето на границите. Той се пази в катедралата "Света Неделя " в София и от там ще бъде пренесен до всички епархии в страната.

Всички православни храмове у нас ще бъдат отворени по време на идните празници. В тях ще се правят избраните за интервала на Великите пости богослужения. Това ще става при строги хигиенични ограничения. В храмовете няма да се разрешава скупчване на доста хора, а за това ще наблюдават свещениците.

От Българската православна черква приканват вярващите да останат по домовете си. Някои от службите ще бъдат излъчени онлайн по Българската национална малкия екран.

Очаква се най-вече хора да посетят храмовете на Цветница и на Великден в нощта на събота против неделя.

„ На Цветница особено службата ще си бъде в храма, само че цялото разпределяне на върбата ще бъде пред храмовете. На второ място, богослужението на Пасха Христова, то стартира извън. Там ще се постараем да раздадем и плодородния огън. И богослужението приключва в храма. “, сподели за Българска национална телевизия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

За спазването реда по време на богослуженията на открито от църквата са поискали подпомагане от полицията. Във Варна множеството от миряните не се тормозят от епидемията и споделят, че ще не престават да насочат молитвите си за здраве в храмовете.

По време на празничните служби ще се съблюдават избрани правила, с цел да се опази здравето на свещениците и миряните.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Да се съблюдава отстоянието от човек до човек, всеки да бъде с маска, да бъде с защитните си средства, да има стерилизация вътре в храмовете и надлежно да не се стига до скупчване на доста хора.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР