Тази година беше сравнително тиха за SpaceX. В началото компанията

...
Тази година беше сравнително тиха за SpaceX. В началото компанията
Коментари Харесай

SpaceX иска догодина да изстрелва ракети през ден

Тази година беше относително " тиха " за SpaceX. В началото компанията притегли много внимание с теста на Starship и ракетата Super Heavy, само че по-късно нямаше доста вести към нея. Поне видимо.

SpaceX продължава да работи по плановете си и към този момент има 75 сполучливи изстрелвания на галактически ракети единствено през тази година. Тя чака да доближи близо 100 задачи до края на декември.

Преобладаващата част от тези задачи са извеждането на спътниците Starlink на SpaceX. Компанията има още по-амбициозна цел за идната година, оповестява Ars technica.

Тя желае да реализира най-малко 114 изстрелвания на ракети Falcon през 2024 година и най-малко 12 излитания на месец. Това прави по едно изстрелване приблизително на 2.5 дни. В цифрата не влизат и останалите изстрелвания за проби на SuperHeavy, Starship и възможни спомагателни задачи.

" Имаме 2 млн. консуматори на Starlink и би трябвало да възобновим съзвездието си от спътници. Също по този начин ще разгледаме опцията за директна връзка на Starlink с мобилни телефони ", споделя представител на SpaceX.

Подобно движение ще изисква съвършена организация на всички звена на SpaceX. Особено значими ще са сполучливите кацания и многократни потребления на ракетите.

Инженерите към този момент са съумели да съкратят доста времето за обзор и подготовка на ракетите за нови полети. Увеличен е и броят повторни излитания на някои от съставените елементи. Те към този момент доближават до 20 полета, по отношение на 10 преди към две години. Много от по-малките детайли към този момент са сменяеми още по-бързо и елементарно, което в допълнение понижава разноските и времето.

SpaceX чака и прочут растеж на потребителските задачи. Част от тях са отсрочени полети от тази година, заради предпочитание на клиентите.

Основната част от работата обаче ще е за Starlink и построяването на системата, която да разреши директна връзка със смарт телефони. Идеята е в началото това да е единствено за текстови известия, само че през 2025 година и 2026 година да се реализира и транспорт на данни и глас.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР