Тази година април се очертава с необичайно високи температури и

...
Тази година април се очертава с необичайно високи температури и
Коментари Харесай

Нова прогноза за април: Ще има сняг и слани

Тази година април се обрисува с извънредно високи температури и с наклонност предстоящата междинната месечна температура у нас да се задържи към и над климатичната норма, макар че се предвижда първото десетдневие на месеца да е с превалявания и по-студено време, оповестява Meteo Balkans, базирайки се на настоящите прогнози на районните и световни модели към – 26 март 2023.

Дори не са изключени и слаби важи от сняг по високите западни полета и планински региони. Очакваме и ниски минимални температури, и късни слани.

Средната температура през април ще бъде към и над нормата, която е сред 10 и 17 градуса в множеството региони, 8-12 градуса по Черноморието и сред -5 и 4 градуса по Целзий в планините.

Месечната сума на преваляванията ще е междинна за страната и ще бъде към и под нормата, която за равнините е сред 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските региони - сред 60 и 100 литра на квадратен метър.

Времето през първото десетдневие на април

Посрещаме месец април с променлива облачност и превалявания от  дъжд в Западна и Централна България, като чакаме тук-там преваляванията да са съпроводени и от гръмотевици. Повишава се и рискът от градушки и неочаквани мощни пориви напразно.

Захлаждане и по-ниски дневни температури чакаме към 3-5 и 6-7 април. Тогава чакаме и вероятни превалявания от сняг, като снежната граница ще се приближи до 900-1100 метра надморска височина. Ще доминира облачно и дъждовно време.

Подобряване на времето чакаме към 8 -10 април.

В този интервал температурите ще се покачат и ще се приближат до климатичните правила. Тогава Балканският полуостров ще бъде обзет от мощен транспорт на по-топла въздушна маса.

Времето през второто десетдневие на април

Нов средиземноморски циклон ще се образува сред 12 и 14 април и ще окаже въздействие на времето на Балканския полуостров. Отново в страната се чакат превалявания от дъжд, като на доста места те ще са краткотрайни и с гръмотевици. Добрите вести са, че температурите ще се покачват и времето до обед ще е слънчево. Очакваните оптимални температури ще са сред 20-25 градуса по Целзий.

До края на второ десетдневие от април междинните месечни температури се чака да бъдат към климатичната норма. Малко по-ниски стойности чакаме към 15-17 април. Тогава времето ще бъде с раздрана облачност. Някой световни модели предвиждат и навлизане на по-студена въздушна маса над Централна и Източна Европа, като предишните температури в планинските региони ще са близки до нулата.

Времето през третото десетдневие на април

Въздушната маса в страната ще е по-стабилна и температурите ще се покачват. През втората половина на десетдневието още веднъж вероятността за засушаване се покачва, само че не са изключени превалявания от дъжд над планинските региони. Температурите ще се извънредно високи за края на месеца.

Обикновено април приключва с чести превалявания и промяна на циркулацията, което е естествена специфичност за този месец.

Нека да не забравяме, че април се характеризира с чести промени на времето, като те са свързани с това, че месецът е временен и по-близък до зимата.

Той е присъщ с огромни аномалии и с внезапни промени на времето. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до сензитивно покачване на температурите.

Понякога при студени нахлувания от север са вероятни превалявания и от сняг, а минималните температури се намаляват под нула градуса.

През април месец имаме и по-интензивни стопляния, които са в положение да покачат температурите до летни стойности  – до 30-34 градуса по Целзий.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР