Тази есен ще гласуваме за кметове и общински съветници, които

...
Тази есен ще гласуваме за кметове и общински съветници, които
Коментари Харесай

Преди местния вот: Вътрешният изборен туризъм приключи през месец май

Тази есен ще гласуваме за кметове и общински съветници, които ще ръководят през идващите 4 години. Ролята на локалната власт е от извънредно значение – тя е най-близо до хората и е обвързвана най-пряко с всекидневието на жителите.

Затова локалните избори всекидневно се трансформират в оспорвана конкуренция. Трябва да се има и поради, че в тези избори нашият глас има релативно най-висока тежест. Така в по-малките обитаеми места, няколко десетки гласа могат да преобърнат окончателния резултат.

Интересът към локалната власт, както и дребното гласове, нужни за избирането на кмет или общински съветници, основават мощен тласък за недоброжелателни практики на " входа " на предизборната конкуренция. Вече станахме очевидци на засилена документална " вътрешна миграция " към десетки дребни обитаеми места в страната – или така наречен " вътрешен избирателен туризъм ". Върху тази тематика подчертава Институтът за развиване на обществената среда в проучване за вътрешния избирателен туризъм.

В интервала януари - април 2023 година съвсем 69 000 души са сменили регистрацията си по сегашен адрес. За същия интервал през 2022 година тези регистрации са били едвам 38683.

Защо са проблем преместванията преди локалните избори?

На локалния избор ще гласоподават, както гласоподавателите които имат непрекъснат адрес в обещано обитаемо място, по този начин и тези с сегашен адрес в съответния град или село. И в двата случая гласоподавателите би трябвало да дават отговор на правилото за 6-месечна уседналост – т.е. да са придобили адресните си регистрации не по-късно от края на месец април 2023 година В случай че гласоподавател желае да гласоподава по своя сегашен адрес, той би трябвало да подаде и преднамерено заявление за това в период до 14 дни преди изборите. Точно по този метод " новодомците " имат опция да повлияят на изхода от резултатите на локалния избор.

За да се покаже размерът на казуса и динамичността на документалната вътрешна миграция, са обработени данни за регистрациите по сегашен адрес от януари 2022 година до май 2023 година Фокус е подложен върху към този момент разпознатите от Института наранени в най-голяма степен общини и обитаеми места. В тях ясно се виждат моментите на засилен интерес от страна на " новодомците " и дали наклонността повече хора да се заселват там е трайна или е била инцидентна.

В обсъждания интервал е включен и месец май – първият, след приключването на периода за уседналост. В проучването са включени 10-те общини, в които Институтът за развиване на обществената среда към този момент е открил максимален растеж на регистрациите. Това са Бобошево, Земен, Ковачевци, Маджарово, Макреш, Медковец, Невестино, Ново село, Опан, Трекляно.



В десетте общини се следи растеж на регистрациите през март и април 2023 година През месец май обаче искащите да се записват в тези общини фрапантно понижават. Така да вземем за пример тези, заселили се краткотрайно в община Ново село са намалели с 65 пъти в границите на месец - от 197 през април до трима през май.



Формирането на политическо посланичество на локалната власт изисква минимален брой гласове. Наред с това, изборната интензивност в България обичайно не е изключително висока – през 2019 година на локалните избори приблизително за страната тя беше 49.8% (а на извършените в последните две години парламентарни избори спада и под 40%), напомнят анализаторите. По този метод включването на важен дял нови участници в изборния развой, които са мобилизирани в поддръжката си за съответни претенденти, би могло да промени значимо салдото на крайните резултати.

Най-малко гласоподаватели са нужни, когато конкуренцията е за поста „ кмет на кметство ”. Тази фигура извършва бюджета и управлява изпълнителната активност на общината за територията на кметството – осъществяване на административни услуги; ръководство на проекти; стопанисване на общинската благосъстоятелност и прочие Именно зад този стопански фактор се крият и аргументите, заради които изборният туризъм намира почва в такива случаи. Кметовете на кметства също разпределят обществен запас и позицията им буди интерес, доколкото може да се завоюва релативно елементарно – в някои случаи безусловно благодарение на няколко десетки гласа. Допълнителна причина за мощното предпочитание за заемане на този пост са и приходите на кметовете.

Малките обитаеми места, в които жителите са се нараснали с над 50% в интервала януари-април 2023 година, са селата Сигмен (община Карнобат), Бодрово (община Димитровград), Сливовик (община Медковец), Драгойново (община Първомай), Голема Раковица (община Елин Пелин). Оказва се, че ползата към тях от страна на " новодомците " също е смълчан по този начин внезапно, както и се е породил.



Показателен е казусът със с. Сигмен, в което искащите да се преселят в интервала януари - април (148 души) надвишиха непрекъснатото население на селото (117 индивида към април 2023 г.). През месец май обаче новите съседи са изгубили интерес към това обитаемо място, като единствено един нов човек е показал, че желае да живее там по сегашен адрес.



Проверките на адресните регистрации

Дали новодомци ще повлияят на волята на локалните хора през есента, занапред следва да стане ясно. Тежестта на вота, продуциран от " изборния туризъм ", зависи от изборната интензивност и метода, по който тези гласове ще се разпределят към другите претенденти.

Към сегашния миг обаче, в случай че има подозрения в аргументите за нетипично високия брой преселници в съответни обитаеми места, то следва да се създадат инспекции дали регистрациите са осъществени при съблюдаване на законовите условия, означават в разбора на данните от Института за развиване на обществената среда. В Закона за гражданска регистрация са написани изискванията, при които се правят регистрациите по сегашен адрес, както и виновните институции, които би трябвало да реагират при подозрения за злоупотреби. Това са кметовете на общини и региони (в градовете с районно деление), които издават заповеди за назначение на специфични комисии. В техния състав влизат представители на общинската и регионалната администрации, Министерство на вътрешните работи и Групово дело ГРАО, които ревизират дали регистрациите са осъществени при съблюдаване на законовите условия. Кметовете могат да започват тази процедура по сигнал или по лична самодейност.

В резултат от медиен интерес от страна на националните радио и телевизия и в следствие от предходните разбори по тематиката, на някои места институциите към този момент са почнали инспекции. Такъв е образецът със с. Сигмен - от следствие на Българска национална телевизия излиза наяве, че нетипично високият растеж на адресни регистрации там е привлякъл вниманието на органите на реда, като даже и ДАНС е алармирана за протичащото се.

На. Според информацията в този документ в с. Винарово са тествани 33 регистрации от 2023 година, а още 112 регистрации са ревизирани по-рано, като за тях има обособен протокол.

Проверката в община Ново село е открила разнообразни документални пропуски - изчезнали удостоверения за наследници и нотариални актове, изчезнала информация за квадратурата на жилището или съществуване на жилищна постройка и други Комисията е дала двуседмичен период за показване на изчезналите документи, само че към сегашния миг не можем да открием информация, какво се е случило след нея.

Какво е допустимо оттук насетне?

Не съществува централен обществен указател, в който да са събрани резултатите от назначените инспекции по Закона за гражданска регистрация. За да се разбере дали такива има, следва да се ревизират уеб страниците на всяка обособена община. Отново от локалните управляващи зависи дали въобще такава информация ще се разгласява. По този метод следенето на резултатите от такива инспекции е мощно затруднено (а от време на време и невъзможно), показват в резюме от Институтът за развиване на обществената среда. И напомнят, че за адресни регистрации, осъществени в нарушаване, Закона за гражданска регистрация планува административно наказване санкция в размер от 500 до 3000 лева

Графики: Институт за развиване на обществената среда


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР