Тазгодишното издание на фестивала на странджанската зеленика ще бъде в

...
Тазгодишното издание на фестивала на странджанската зеленика ще бъде в
Коментари Харесай

Фестивалът на зелениката е този уикенд в Странджа (програма)


Тазгодишното издание на фестивала на странджанската зеленика ще бъде в село Бродилово. Любимият на стотици природолюбители фест ще се състои на 14 и 15 май. Това ще е неговото 18 – то издание. Организатор е Дирекцията на естествен парк Странджа.

" Празникът ще е в местността " Харманята " край царевското село. От мястото може да се види прелестна панорама към покрайнината, а има и цъфнала зеленика, която е знак на фестивала. Очакваме доста туристи от цялата страна, тъй като това е най-големият празник в Странджа за природолюбители  и другари на планината “, заяви шефът на Природен парк Странджа инж. Румяна Цвяткова.

Странджанската зеленика цъфти всекидневно през месец май. Растението обича дъжд и сянка и се среща на труднодостъпни места. Считано е за признака на Странджа планина.

" Посетителите ще могат да да се включат в прекосяването на 4 маршрута, като първите два ще са по – лесни, а другите с малко по огромна компликация. Предвидили сме и богата стратегия с кулинарни провокации, песни и игри ", описа още инж. Цвяткова.

Фестивалът ще бъде открит с осъществяване на химна на Странджа „ Ясен месец “, по-късно ще се организира фолклорна броеница, информативен маратон проведен от съдружие „ Зелени Балкани “ и Природен парк Странджа, както и занаятчийски работилници.

Новото тази година е, че са поканени и останалите естествени паркове в България да покажат своите забележителности. Поканата към този момент е призната от парк " Сините камъни " и парк " Терасина ". Преди тръгването по маршрутите БЧК – Бургас ще направи демонстрации за долекарска помощ в гората. Вечерта край фестивалния огън ще има раздумка, хора  и песни.  

Фестивалът се реализира с финансовата поддръжка на Изпълнителната организация по горите, Община Малко Търново, Община Царево и Югоизточното държавно дружество – Сливен.
повече може да чуете в звуковия файл:
Фестивалната стратегия стартира на 14 май, събота, в местността „ Харамията “ край Бродилово. Началният час е 10,00.

Ето и останалите събития през двата фестивални дни:

Ден Първи (14 май 2022 година, събота)
10.00 ч . Официално разкриване на 18-тото издание на Фестивала на зелениката. Изпълнение на химна на Странджа „ Ясен месец “ от фолклорни групи на територията на Политическа партия " Странджа "
10.05 ч . Изпълнение на стихотворение за Странджа от артиста Юри Ангелов
10.10 ч.  Изпълнение на песента „ Хубава си, моя горо ” от фолклорни групи на територията на Политическа партия " Странджа "
10.15 ч . Откриване на Фестивала, Поздравителни слова
10.40 ч.  Връчване на плакети за особени заслуги към Политическа партия " Странджа "
10.45 ч.  Даване старт на кулинарен конкурс – ядене със зелентии
10.50 ч.  Даване на старт на фолклорна броеница
11.00 ч . Започва информативен маратон в читалище " Екзарх Антим I " - с. Бродилово, проведен от Сдружение с нестопанска цел " Зелени Балкани " и ДПП " Странджа "
11.05 ч.  Да забележим какво има по масите на занаятчиите…
11.10 ч.  Демонстрация на Първа долекарска помощ в гората – специалисти от БЧК-Бургас
11.30 ч . Начало на туристически направления
На добре квалифицираните, стимулирани туристи и природолюбители насочваме няколко разнообразни провокации:

• Маршрут: Нагоре до Милекоп
Продължителност – към 3 часа за постигане до м. Милекоп
с. Бродилово – м. Харманята – м. Милекоп, в подножието на връх Ходжата

• Маршрут: Харманята – Габърът – Царското кладенче...  Около 8 км по коларски път по продължение на десния бряг на река Велека... Край м. Царското кладенче има чешма със студена букова вода.

• Маршрут: Блей баирите  – От осведомителната точка за ДПП " Странджа " до читалището и църквата Свети Пантелеймон - местността Гьолът и чешмата Хайдушкото кладенче... От местността Гьолът - до гледката в м. Блей баирите със подслон Папия - параклис Свети Пантелеймон в непосредствена непосредственост до село Бродилово където маршрутът завършва
• Продължителност: към 7 часа.

*Най-лек маршрут, подобаващ за майки с дребни деца, и възрастни хора ... Обща дълготрайност отиване и връщане към 2,5 километра
Маршрутът се движи по нормализиран път в горска конюнктура, с дребна денивелация (около 50 м). По маршрута могат да се видят вековно орехово дърво край поречието на река Велека; корията с вековните габърови дървета с причудливи стволове; огромни и представителни масиви от странджанска зеленика от двете страни на пътя до местността Кукула. След отмора в крайната точка, маршрутът предлага опцията всеки един от посетителите самичък да избере своето движение за прибиране и времето, което да отдели за разглеждане (или снимане (smiley) ) на естествените мостри. Лек маршрут, без обилни натоварвания, с оптималната дълготрайност към час и половина до два часа...

20.30 ч.  Запалване на фестивалния огън – раздумка, хора, песни, ръченици …
Във фестивала ще вземат присъединяване:
• Фолклорни сформира от обитаемоте места на територията на общините Царево и Малко Търново
• ЦОП " Цветница " – Малко Търново, към Сдружение Каритас – България
• Сдружение с нестопанска цел " Зелени Балкани "
• БЧК - Бургас
• Занаятчии и производители на локални и млечни артикули, пчелари и хора, които творят с ръцете си хубост, артикули за здравето, произведения за дома
• Природните паркове в България ще се показват със свои щандове

За втория ден, 15.05. (неделя):

От площада на село Бродилово, с посещаване на Читалището и стаята с осведомителната точка на ДПП Странджа... Покрай църквата на село Бродилово " Свети Пантелеймон ", монумент на културата, се отива около чешма с питейна вода – до напълно близкото до селото манастирче (параклисче) със същото име – Свети Пантелеймон.
От Св. Пантелеймон маршрутът потегля нагоре по поречието на дребна река с живописни канари и дребни водопадчета, като се доближава до подножието на връх Папия, откъдето около шубраци със зеленика, маршрутът прави обиколка на самия връх и доближава до една от най-забележителните гледки в Природния парк по този начин наречената панорама " Блей баирите ", известна и със своя подслон Папия.

Заслон Папия е обкръжен с едни от най-представителните съобщества на средиземноморския вечнозелен шубрак грипа. От подслон Папия, като се следват остарели коларски пътища, маршрутът се спуска към село Бродилово.
Продължителност: през целия ден, 10 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР