Тайвански анализатори по сигурността алармираха, че Пекин за пореден път

...
Тайвански анализатори по сигурността алармираха, че Пекин за пореден път
Коментари Харесай

Пекин залива Тайван с нова вълна от фалшиви новини с цел масова дезинформация

Тайвански анализатори по сигурността сигнализираха, че Пекин за следващ път се възползва от всяка комфортна опция да пречупи Тайван. Този път това се случва чрез вълна от подправени вести във връзка скорошното нарастване на случаите на ковид в островната страна.

Няколко къси публикации се разпространиха в обществените медии от началото на тази седмица, в това число една, в която се твърди, че болница в Тайван изхвърля телата на хора, умряли от Covid-19, в реката заради запълнения потенциал на моргата.

Според друга публикация, показана като новинарски отчет на тайванската Liberty Times, повече от 20 000 пациенти с коронавирусна зараза са били изгорени, като част от тях са били към момента живи.

В мрежата бяха оповестени и подправени фотоси („ скрийншоти “) на диалози на обособени лица, употребяващи линията за връзка с Министерство на здравеопазването на Тайван. Последните имат за цел да дискредитират държавните механизми за ръководство на рецесията, породена от Covid-19.

От Центровете за надзор на болесттите разгласиха изказване, в което разобличават тези публикации като подправени вести.

Въпреки че IP адресите към момента не са разпознати, анализаторите по сигурността са на мнение, че идват от Китай.

„ Това може да бъде тест от страна на Китайската комунистическа партия, ориентиран против Тайван “, съобщи Лин Ин-ю – професор в Националния университет Чунг Ченг, по време на телефонно изявление.

Последните офанзиви за дезинформация от страна на Пекин се разграничават от предходните, сподели Лин, доколкото изявленията биват показани като публични известия от държавни органи или цитати на водещи медии, което ги прави по-убедителни и достоверни за нищо неподозиращата общност.

Лин предвижда, че подправените вести ще се трансфорат в нормална процедура и по тази причина държавното управление би трябвало постоянно да е в подготвеност да изложи действителни обстоятелства чрез надеждни осведомителни канали.

Пума Шен, професор към Училището по криминология към Националния университет в Тайпе, дефинира последната офанзива като „ съсредоточена атака “, при която Пекин активизира по едно и също време огромен брой интернет сметки и уеб страници, които са били готови авансово.

Той предизвести, че ще има още доста подправени вести в бъдеще, които ще бъдат все по-трудни за разграничение, и прикани обществеността да бъде бдителна и да чете деликатно всяка информация в интернет пространството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР