Тайно споразумение е гарантирало евакуацията на стотици джихадисти и техните

...
Тайно споразумение е гарантирало евакуацията на стотици джихадисти и техните
Коментари Харесай

Джихадистка вълна е излязла от Ракка

Тайно съглашение е подсигурило евакуацията на стотици джихадисти и техните фамилии от Ракка, заяви Би Би Си.

Градът беше високомерен през предишния месец. Той се считаше за седалището на „ Ислямска страна “ в Сирия. Смята се, че договорка, уредена от Съединени американски щати и Англия посредством бунтовническите Сирийски демократически сили, е подсигурила евакуацията на към 4000 души свързани с джихадистите.

Конвой от камиони и коли е извел от града към 4000 джихадисти, дами и деца. Конвоят е бил с дължина 6-7 километра и е включвал съвсем 50 камиона, 13 рейса и повече от 100 автомобила на ДАЕШ. Евакуацията е станала в средата на октомври.

Смята се, че към 10 камиона са били натоварени единствено с оръжие, макар, че съгласно съглашението изтеглящите се е трябвало да вземат единствено персонално оръжие. На чужденците не е било разрешено да изоставен града. Има сведения, съгласно които в конвоя е имало хора от няколко националности. В момента се насочат въпроси, дали това евакуиране крие заплаха за европейски или азиатски страни.

Представители на ръководената от Съединени американски щати коалиция са признали, че имат роля в изтеглянето. От там настояват обаче, че западни представители не са взимали дейна роля в договарянията.

Изтеглянето е донесло съществени приходи на трафикантите зад граница. В същото време съглашението е било подписано, с цел да се запазят положителните връзки сред кюрдите и арабската общественост. Кюрдски представители към момента не са коментирали изказванията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР