Тайните общества съществуват още от зората на човечеството, под една

...
Тайните общества съществуват още от зората на човечеството, под една
Коментари Харесай

Кои са най-интересните и мистериозни тайни общества?

Тайните общества съществуват още от зората на човечеството, под една или друга форма и несъмнено съставляват интерес за необятната общност, най-често с другите мистични ритуали и традиции, които съблюдават. И въпреки да има много информация за някои от тях, други си остават забулени в тайнственост се знае много малко за тях. Кои обаче са най-интересните и какво знаем за тях?

Тайните общества са очаровали хората от епохи и доста от тях са обгърнати в тайнственост и теории на конспирацията. Въпреки че е значимо да се означи, че огромна част от информацията за тези общества е спекулативна или се основава на лимитирани исторически записи, ето пет от най-известните секрети общества в света:
Илюминатите
Илюминатите са едно от най-енигматичните и устойчиви секрети общества в историята и името им се е трансформирало в синоним на теории на конспирацията, международно владичество и прикрито въздействие. Произходът на илюминатите може да бъде проследен до края на 18 век, по-специално до 1 май 1776 година, когато Адам Вайсхаупт, професор по канонично право в университета в Инголщат в Бавария, Германия, основава Ордена на илюминатите.

Илюминатите са основани през епохата на Просвещението, интервал, характеризиращ се с акцент върху разсъдъка, секуларизма и отделянето на църквата от страната. Основната цел на Вайсхаупт е да разпространява тези идеали на Просвещението и да противодейства на това, което той вижда като потисническо въздействие на религиозните институции и монархиите върху обществото.

Илюминатите се стремят да популяризират познания и интелектуално прояснение. Те имат вяра, че посредством обучение и рационална мисъл човечеството може да преодолее суеверието и тиранията.

Вайсхаупт и неговите почитатели са били мощни последователи на секуларизма. Те са се застъпвали за отделянето на църквата от страната и са се противопоставяли на политическата власт на религиозните институции.

Илюминатите са били срещу безспорната власт на монархиите. Те са имали за цел да работят против съществуващия политически ред и да предизвикват концепцията за републиканско ръководство.

Илюминатите бързо печелят почитатели и основават клонове в разнообразни европейски страни. Бързият им напредък обаче притегля вниманието на управляващите, в това число католическата черква и баварското държавно управление. През 1785 година държавното управление на Бавария, страхувайки се от въздействието на илюминатите, издава възбрана на тайните общества. Това довежда до репресии против организацията и доста членове са били задържани.

В резултат на тези дейности въздействието на илюминатите отслабва и те в действителност се разпадат в края на 18 век. Легендата за илюминатите обаче се резервира и се е трансформирала в централна тематика в теориите на конспирацията.

През годините илюминатите са били обект на голям брой тайни теории. Тези теории постоянно настояват, че илюминатите не престават да съществуват скрито и че имат голямо въздействие върху държавни управления, финансови институции и световни събития. Някои теоретици на конспирацията настояват, че илюминатите работят за Нов международен ред или едно международно държавно управление.

Важно е да се означи, че има малко съответни доказателства в поддръжка на тези теории на конспирацията и доста историци и учени ги считат за неоснователни. Съвременната идея за илюминатите като всемогъща, сенчеста организация е значително артикул на известната просвета и небивалица.
Масоните
Масонството е братска организация с корени, датиращи от края на 16 век в Шотландия и Англия. Съвременната му форма се появява през 18 век. Масонството се основава на система от морални и етични правила, постоянно съсредоточени към концепцията за персонално развиване и самоусъвършенстване. Това включва друга символика, ритуали и секрети ръкостискания.

Масонството също е обект на теории на конспирацията, като някои настояват, че упражнява непозволено въздействие в политиката и финансите. В реалност масонството се разграничава доста в своите практики и вярвания от една ложа до друга.
Череп и кости
Череп и кости е извънредно скрито общество, учредено в Йелския университет през 1832 година Официално е известно като Орденът на черепа и костите. Само няколко определени студенти от Йейл са поканени да се причислят всяка година. Членовете постоянно не престават да заемат авторитетни позиции в разнообразни области, което подхранва тайните теории. Много теории на конспирацията заобикалят Череп и кости, в това число изказвания за връзки с Централно разузнавателно управление на САЩ и изказвания за проекти за международно владичество. Самото общество поддържа висока степен на секретност.
Розенкройцерите
Розенкройцерите са мистично и езотерично скрито общество, което се появява в Европа при започване на 17 век. Техният генезис и ранна история са обгърнати в тайнственост.

Розенкройцерите се концентрират върху духовни и алхимични практики, ориентирани към реализиране на персонална промяна и прояснение. Те имат мощен интерес към езотеричните и мистични аспекти на знанието. Докато розенкройцерите са свързани с мистични вярвания, те не са били толкоз мощно свързани с теориите на конспирацията, както някои други секрети общества.
Ореднът на Сион
Орденът на Сион е хипотетично скрито общество с корени, датиращи от 50-те години на предишния век. Той завоюва необятно внимание посредством книгата от 1982 година „ Светата кръв и Светият Граал “.

Членовете на орденът на Сион твърди, че е пазил загадка информация, в това число кръвната линия на Исус Христос и съществуването на Светия Граал. Много учени обаче отхвърлиха тези изказвания като машинация. Освен това орденът на Сион е в центъра на разнообразни теории на конспирацията, изключително във връзка с родословието на Исус и хипотетичното угнетяване на това познание от мощни институции.

Важно е да се подхожда към информацията за тайните общества с сериозно мислене и песимизъм, защото доста изказвания се основават на лимитирани или оспорвани доказателства. Докато някои секрети общества безспорно са имали историческо значение, тяхното въздействие и активност постоянно се преувеличават в известната просвета и теориите на конспирацията.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР