Тайландският лидер на протеста получи 4 години затвор по обвинение в обида на краля

...
Тайландски съд във вторник затвори една от водещите фигури в
Коментари Харесай

Тайландски съд във вторник затвори една от водещите фигури в ръководеното от младежите продемократично протестно движение в кралството за четири години по обвинения в обида на кралското семейство.

Тайланд има едни от най-строгите кралски закони за клевета в света, които предпазват крал Маха Ваджиралонгкорн и неговото близко семейство от критики и за които критиците казват, че са били използвани като оръжие, за да заглушат несъгласието.

Анон Нумпа, 39-годишен борец за правата на човека адвокат и активист, беше осъден във вторник в наказателния съд в Банкок за реч, която произнесе по време на протестите през 2020 г.

В пика си демонстрациите привлякоха десетки хиляди по улиците, като някои отправиха безпрецедентни призиви за реформи в монархията, и за промени в закона за обидата на величието, който предвижда 15-годишна присъда затвор.

Случаят във вторник беше първият от 14 обвинения срещу Анон, повдигнати върху величието.

„Загубата на лична свобода е жертва, която съм готов да правя“, каза Анон пред репортери, докато влизаше в съда с партньора си и бебето им, преди присъдата.

Той вдигна поздрав с три пръста, когато влезе – символ, адаптиран от филмите „Игрите на глада“, който стана синоним на демонстрациите.

„Изминахме дълъг път и видяхме много промени на тайландската политическа сцена след движението през 2020 г.“, каза той.

„Ако бъда осъден на затвор днес, може да отнеме много години, но ще си струва."

Съдът също така го глоби с 20 000 бата ($550) за нарушаване на извънреден указ в сила по това време.

След присъдата неговият адвокат Крисаданг Nutcharas описа Анон като „невинен човек“ и каза, че вероятно ще обжалват.

„Семейството и приятелите се опитват да предложат гаранция за временно освобождаване“, каза той пред репортери извън съда.

Анон е един от повече от 150 активисти, на които са повдигнати обвинения по законите за обида на величието, често наричани „112“ след съответния раздел от наказателния кодекс.

Преди изслушването десетки млади политически активисти – много от които носят ризи с надпис „No 112“ “ – изчака да покаже подкрепа.

„Чарен ден“

Андреа Джорджета от Международната федерация за правата на човека каза пред AFP, че престоят в затвора е „тежък“, описвайки го като „дълга присъда за упражняване на правата ви".

„Със сигурност е тъмен ден за правосъдието", каза той извън съда.

Той каза, че процентът на присъдите по 112 остава близо до 100 процента.

„Единственият въпрос остава колко години ще получите и дали съдът ще реши дали можете да бъдете освободен под гаранция.“

Чанатип Татиякарунвонг, регионален изследовател на Amnesty International за Тайланд, също осъди присъдата.

„Днешната присъда е още един индикатор, че пространството за свобода на изразяване в Тайланд изчезва“, каза той пред AFP.

Чанатип каза, че повече от 1800 души са били изправени пред широки наказателни обвинения след демонстрациите.

„Тези обвинения са срамното наследство на предишната администрация на Тайланд, която все още не е коригирана от новото правителство."

На общите избори през май прогресивната партия "Движение напред" (MFP) спечели най-много места отчасти благодарение на обещанието да реформира законите за обидата на Величеството.< p>Но MFP беше изключен от правителството от консервативни пророялистки сили в Сената.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР