Тъй като сраженията не спират, суданците намират убежище в лагери в Чад

...
Мариама* има осем деца, но не знае къде са четири
Коментари Харесай

Мариама* има осем деца, но не знае къде са четири от тях.

Загубила ги е, бягайки от насилието в Ел-Дженейна, столицата на суданския щат Западен Дарфур.

Една нощ, казва тя, семейството й от 10 души се събудило, когато градът бил подпален и станало ясно, че трябва да напуснат. Тя и съпругът ѝ грабнали спящите си деца, за да избягат.

"За известно време бяхме заедно, но по пътя се разделихме сред хаоса. Пристигнах на граничния пункт Адре само с четирите си деца", казва Мариама, визирайки чадския град на границата между Судан и Чад, където по данни на хуманитарната група Concern Worldwide са избягали над 280 000 души след избухването на конфликта в Судан преди 100 дни.

"Не знам какво е станало с другите ми четири деца и съпруга ми", казва 55-годишната жена.

Фатима* е друга жена, която е била разделена от семейството си, след като е избягала от насилието в Дарфур през последните седмици.

Ако двете ѝ деца успели да стигнат с нея до транзитен пункт за бежанци в Чад, съпругът ѝ изчезнал в храстите, когато към тях се приближили въоръжени мъже.

"Оттогава съм [на пункта] и нямам никакви новини какво е станало със съпруга ми", каза тя.

Фатима, Мариама и хиляди други като тях понасят основната тежест на смъртоносния конфликт между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП). Откакто на 15 април избухнаха боевете, хуманитарните работници са принудени да работят на предела на възможностите си, за да отговорят на многостранната криза в страната.

Reka Sztopa, регионален директор на Concern Worldwide за Западна Африка и Сахел, заяви, че стотици хора продължават да преминават в Чад от Дарфур всеки ден, тъй като конфликтът не показва признаци на отслабване. В Дарфур са извършени някои от най-ужасяващите жестокости по време на конфликта, като се съобщава за масови гробове, екзекуции и опожарени до основи села.

"Повече от 30 000 души са се регистрирали в този граничен лагер, като всеки ден пристигат още повече", каза Штопа пред Ал Джазира, визирайки транзитния пункт в Чад на 1,5 км от границата между Судан и Чад, където се срещна с Мариама и Фатима.

"Няма подобрение"

Според Елсадиг Елнур, директор на Ислямска помощ за Судан, мизерията през последните 100 дни не е допринесла за промяна на ситуацията на място.

"Не виждам никакво подобрение в Судан", каза той пред Ал Джазира.

Около 3,3 милиона души са напуснали домовете си заради конфликта. Някои от тях са се превърнали в бежанци в съседни държави като Чад и Египет, а други са били вътрешно разселени на относително безопасни места като източния централен щат ел-Гезира и крайбрежния град Порт Судан.

"Няма достъп на всички международни неправителствени организации до бенефициентите, тъй като няма безопасни пътища", каза Елнур за ситуацията в столицата Хартум, която е огнище на насилие. Елнур обясни, че офисите на "Ислямска помощ" са били преместени в ел-Гезира, южно от столицата, още в началото на конфликта.

АкМ Муша, директор на организацията "Консерв Уърлдуайд" в Судан, заяви, че липсата на безопасни пътища се отразява на цялата работа по оказване на помощ.

"Хуманитарните организации са изправени пред пречки да помагат на хората в нужда", каза Муша пред "Ал Джазира". "Хуманитарните работници се нуждаят от сигурност, за да могат да работят. Трябва да можем бързо да вкарваме в страната специализиран персонал и да можем да пренасяме доставки."

Поддържавите, които приемат бягащите от столицата хора, са все по-претоварени и в тях липсват храна, вода, лекарства и други жизненоважни материали, каза Елнур.

Наемите по тези места са скочили до небето, което принуждава някои да искат да се върнат в Хартум въпреки ситуацията със сигурността там, каза той. Ислямска помощ е реагирала, като е предоставила парични и хранителни помощи на семейства в щати като Ел-Гезира и Гедариф, обясни хуманитарният работник.

Организацията е предоставила на уязвимите фермери и семена за отглеждане на култури, които да подпомогнат притока на хора, пристигащи в по-безопасните щати.

Но на места като Дарфур организацията е преустановила изцяло дейността си, тъй като ужасяващото насилие и прекъсването на комуникациите продължават да обхващат западния регион.

Не още 100 дни

Concern Worldwide също не е в състояние да работи в Дарфур.

"Понастоящем пътищата не са безопасни, за да можем да пренасяме доставки от Порт Судан през цялата страна до Дарфур - път, дълъг над 1367 мили [2200 км]", казва Муша.

Организацията, както и много други, може да окаже подкрепа на хората от Дафур едва след като пристигнат в Адре, както успяха да направят Фатима и Мариама.

"Много хора пристигат в лошо състояние - изтощени, травмирани и някои с наранявания, включително рани от куршуми", каза пред Ал Джазира Одри Ернандес, директор на Concern за страната Чад. "Те пристигат с много малко, защото са избягали толкова бързо, защото вещите им са били изгорени или разграбени, или защото е трябвало да търгуват с вещи, за да си проправят път до границата."

Concern Worldwide казва, че е реагирала на притока с мобилна здравна и хранителна клиника в транзитен лагер по границата и е лекувала близо 1200 пациенти от началото на конфликта от заболявания, които включват остри респираторни заболявания, малария и диария.

Организацията подпомага изграждането на подслони в транзитните пунктове и предоставя на пристигащите стоки, вариращи от постелки за спане и мрежи против комари до менструални хигиенни тампони за многократна употреба.

Но много организации, включително Concern, съобщават за грабежи в своите обекти през последните няколко месеца, каза Муша, което само е допринесло за изчерпването на доставките в страната.

"Не е преувеличено да се каже, че сме изправени пред хуманитарна катастрофа", каза Муша. "Никой не знае как ще се развие ситуацията и накъде ще се насочи."

*Имената са променени, за да се защити самоличността

Източник: Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР