Тъй като руската инвазия в Украйна продължава да ескалира, разселвайки

...
Тъй като руската инвазия в Украйна продължава да ескалира, разселвайки
Коментари Харесай

ЮНЕСКО алармира за заплахи за украинското културно наследство

Тъй като съветската инвазия в Украйна продължава да ескалира, разселвайки повече от милион души и причинявайки стотици цивилни смъртни случаи, ЮНЕСКО споделя, че е „ съществено загрижена “ за заканите за украинското културно завещание.

Източноевропейската страна е дом на седем обекта в листата на ЮНЕСКО за международно завещание, в това число катедралата Света София от 11 век в Киев (на основната снимка) – считана за „ един от най-хубавите образци “ за ранна руско-византийска църковна архитектура, съгласно Енциклопедия Британика – и исторически център на Лвов. В изказване ЮНЕСКО особено показва угриженост по отношение на скорошните вреди на градовете Харков и Чернигов, като и двата са дом на обекти в „ предварителния лист “ на Украйна за евентуална номинация за статут на международно завещание.

 Будинок держпромисловості 2

Держпром

Чернигов може да се похвали с исторически център с корени, разпростряли се до 9 век. Междувременно Харков е дом на постройката на „ Держпром “, един от първите бетонни руски небостъргачи, отбелязва Катрин Хикли за вестник „ Арт “. 14-етажната постройка се намира на обширния Площад на свободата в града, който предходната седмица бе ударен от ракета, развалила опера, концертна зала и държавни служби. Според BBC News украинският президент Володимир Зеленски посочи офанзивата като образец за съветския „ гнет против Украйна “, добавяйки: „ Нямаше военни цели на площада – нито ги има в тези жилищни квартали на Харков, които са обект на обстрел от ракетна артилерия. “

През последните 12 дни рискът за украинските културни обекти става явен. В началото на март съветски удар засегна Мемориалния център на Холокоста в Бабин Яр, където нацистите убиват повече от 33 000 евреи за два дни през Втората международна война. Мемориалът не е претърпял никакви сериозни вреди, съгласно Forward, само че офанзивата стимулира апели историческият обект да бъде предпазен.

Музеите в Украйна и скъпите творби на изкуството, които съхраняват, също са изправени пред закани от заличаване и обир. Съобщава се, че музеят Иванков, ситуиран на към 80 километра северно от Киев, е бил опожарен от съветски сили, което е довело до загубата на няколко картини на почитаната национална художничка Мария Примаченко. Местен мъж се втурва в постройката и успявада избави към 10 от 25-те творби на Примаченко, съхранявани там, оповестява Бланка Скофийлд за лондонския Times.

„ Музеят е първата постройка в Иванков, която руснаците унищожиха “, споделя правнучката на художника Анастасия Примаченко пред Times. „ Мисля, че е по този начин, тъй като желаят да унищожат украинската ни просвета – ​​музеят е единственото нещо, което имаме там, с доста артефакти, които демонстрират украинската и в частност иванковската просвета. “

На фона на насилието и хаоса цивилните и специалистите се борят да опазят обичаните културни обекти. Някои музейни служащи се скоростно демонтират изложения, преди да се насочат към фронтовата линия на спора. В Лвов, където жителите се приготвят за възможна инвазия, локалните оказват помощ да се опаковат вековни скулптури в пластмаса и пяна.

Международни организации също оферират помощ. Инициативата за културно избавяне на Смитсониън, която се стреми да отбрани културното завещание, застрашено от бедствия, е в контакт с разнообразни хора в Украйна, които са подготвени да дават „ първа помощ “ на културното завещание, споделя секретарят на Смитсониън Лони Г. Бънч в изказване.

 The Blue Shield logo

Синият щит

Според настрана изказване на ЮНЕСКО интернационалната организация подхваща сходни ограничения, в това число маркирането на „ основни исторически монументи и обекти в Украйна с отличителната емблема на Хагската спогодба от 1954 година (Синият щит), интернационално приет сигнал за отбрана на културното завещание при положение на въоръжен спор “. ЮНЕСКО ще следи и вредите върху културни обекти посредством сателитни изображения. Персоналът на Организацията работи за съгласуване на среща с шефове на музеи в Украйна, за да им помогне да запазят сбирките си.

„ Трябва да опазим това културно завещание “, споделя генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле в изказването, „ като удостоверение за предишното, само че и като вектор на мира за бъдещето, който интернационалната общественост е длъжна да пази и съхранява за идващите генерации. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР