Тъй като оборотите на всеки един от мобилните оператори на

...
Тъй като оборотите на всеки един от мобилните оператори на
Коментари Харесай

Манолова: С колективните искове ние вършим работата на министъра на икономиката и на КЗП

„ Тъй като оборотите на всеки един от мобилните оператори на годишна база са над 1 милиарда лева, тези 9,5% едностранно нарастване са спомагателен доход от 100 млн. лева приблизително за всеки един телеком – едно тракване на пръсти, те не вършат нищо, просто усилват едностранно цената. “

Това съобщи ръководителят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова пред „ Българска национална телевизия “. Според нея един разбор на финансовата целенасоченост на активността на мобилните оператори демонстрира, че от тези 1 милиарда лева годишен оборот приблизително на всеки един от трите телекома оперативната облага е към 40% или към 400 млн. лева

„ Те са галените деца на страната и са оставени да натрупат големи облаги на гърба на хората и освен това да могат едностранно да усилват всяка година мобилните такси, които ние плащаме. За 3 години обратно това са 30% нарастване: 3,5% през 2022 година, 15,5% през 2023 година и 9,5% през 2024 година Смятайте, при 1 милиарда годишен доход, с 40% оперативна облага за какви големи суми става дума “ , безапелационна беше Манолова.

Тя разкритикува Министерството на стопанската система и Комисията за отбрана на потребителите за това, че бездействат по отношение на неравноправните клаузи в договорите на мобилните оператори , въпреки и да е в техните пълномощия да ги разгласят за оскъдни .

„ КЗП има пълномощието да накара мобилните оператори в 14-дневен период да заличат неравноправните клаузи от договорите си, а в случай че не го създадат – да заведат по бързата писта иск в съда “, разяснява ръководителят на Изправи се.БГ

По нейни думи бездействието на виновните институции е довело до там Изправи се.БГ, една гражданска организация, да прави работата на ведомствата, които обитават десетки хиляди служители . Припомняме, че през миналата седмица гражданската платформа Изправи се.БГ внесе 3 кашона с документи в Софийския градски съд по груповите искове против мобилните оператори.

„ Скоро гледах по какъв начин някогашният стопански министър Корнелия Нинова връчва на премиера Николай Денков една молба за подаване на групов иск и приканва депутатите да създадат същото. За бога, всички механизми са в ръцете на народните представители и на министрите на стопанската система. Нинова, стопански министър през 2022 година, и Маргаритов, ръководител на КЗП тогава, не пипнаха неравноправните клаузи в договорите на потребителите с мобилните оператори “ , съобщи Манолова.

Според нея е неприемливо телекомите да желаят да индексират цените по двугодишни контракти, тъй като за подобен къс период на обвързване те би следвало да са сметнали комерсиалния си риск .

Председателят на Изправи се.БГ осъди като неефикасен законопроекта на ПП-ДБ за унищожаване на неустойките при преустановяване на контракт с мобилен оператор.

„ Това е идващото безсмислено и цинично деяние на депутатите, тъй като, в случай че се откажеш без наказателна клауза от контракта си с единия мобилен оператор, какво се случва? Отиваш и сключваш контракт с другия, който също е вдигнал цените си с 9,5%. Тоест ти си в условия на олигопол и това е удар в празното пространство “ , безапелационна беше Манолова.

Тя съобщи, че би трябвало да бъде изменен правилото, по който се избират регулаторите, които ръководещите желаят да си „ делнат “. Според нея КЗП би трябвало да се избира от Народното събрание, а не да се назначава от Министерския съвет по предложение на партиен стопански министър.

„ Председателят на КЗП би трябвало да се предлага от гражданското общество и даже да се обособи квота на потребителските организации, с цел да има кой в действителност да пази хората “ , предложи Манолова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР