Тъй като има заявка за смели реформи - в образователната,

...
Тъй като има заявка за смели реформи - в образователната,
Коментари Харесай

Активисти за правата на жените: В България няма официална статистика за случаите на домашно насилие

Тъй като има поръчка за смели промени - в просветителната, в здравната система, няма по какъв начин да се случат пълноценни промени в България, до момента в който всяка седмица по една жена бива убита от своя сътрудник. Така че ние в действителност призоваваме бъдещото държавно управление - България не може да продължава да бъде гробище за дами! Това съобщи в студиото на " Денят стартира " Надежда Дерменджиева от Българския фонд за дамите.

Активистите за правата на дамите упорстват казусът с домашното принуждение да бъде подложен на дневен ред от бъдещите управници.

Според Дерменджиева в България няма публична статистика за размера на този проблем. Според медийни изявления минимум 15 дами са убити от началото на тази година, само че евентуално броят им е двойно по-голям, добави Дерменджиева.

Тя акцентира нуждата от приемането на промени в закона за отбрана от домашно принуждение - те са подготвени и направени, и сега се намират в Министерството на правораздаването. Нужна е още предварителна защита на национално равнище, както и откриване на повече спешни центрове, защото сега те са незадоволителни. Активистите приканиха и за финансиране на организациите, които работят за отбрана на женските права.

" Това не е частен проблем, нито изолирани случаи. Това не постоянно би трябвало да е обвързвано с викове. Насилието от време на време е безшумно и тогава това е още по-опасно - приказваме за формите на психическото, прочувственото и икономическото принуждение ", съобщи Олга Минева от фондация " Emprove ".

Според нея с изключение на институционална поддръжка, ние имаме потребност и от едно огромно публично събуждане.

" Аз бих споделила на тези дами да повярват в себе си, да бъдат смели и да знаят къде са техните персонални граници и да не се опасяват да ги пазят. Да знаят, че в тях е силата да излязат от тази обстановка ", разяснява Деси, преподавател и наставник.

Целия диалог може да гледате във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР