Тъй като броят на IPO-тата в Съединените щати намаля тази

...
Тъй като броят на IPO-тата в Съединените щати намаля тази
Коментари Харесай

Докато IPO пазарът губи скорост в САЩ, в Азия се наблюдава бум

Тъй като броят на IPO-тата в Съединените щати понижа тази година, свързаната с тях активност се измести на изток, като пазарът в Китай демонстрира повече жизнеспособност, обявиха специалисти, представени от ChinaDaily.

Според екипа на Morgan Stanley за софтуерни финансови пазари, сряда ще означи 238-ия ден без софтуерно IPO (първично обществено предлагане) на стойност над 50 милиона $ в Съединени американски щати. От екипа споделят, че това отразява най-продължителната суша на софтуерно IPO на американския фондов пазар.

Този връх е по-лош от сушите на IPO пазара по време на световната финансова рецесия от 2007-09 година и спукването на дотком балона през 2000 година, споделиха специалисти от Morgan Stanley.

Американският фондов пазар записва 92 IPO-та през първото полугодие, което е спад от 78% на годишна база и съставлява най-слабият шестмесечен интервал за IPO действия от пет години насам, сочат данни на американския снабдител на финансови данни FactSet.

Спадът в брутните доходи от IPO беше „ още по-ярък “ през първите шест месеца, защото общото финансиране се срина с 96% на годишна база до едвам 9 милиарда $, споделят от FactSet.

Сара Потър, стопански помощник във FactSet, сподели, че американският фондов пазар е претърпял най-лошото си полугодие от 1970 година насам, като показателят S&P 500 се е намалил с 21% до 30 юни, а Nasdaq - с близо 3%

Резкият спад на първичните обществени предлагания от компании за придобиване със специфична цел, известни още като SPA,  също потисна пазара на IPO в Съединени американски щати, като общите доходи се свиха от пика от 1,13 трлн. $ през първата половина на 2021 година до 677,25 млн. $ от началото на тази година.

Оттеглянето на IPO-та от китайски компании на тържищата в Съединени американски щати също е повлияло на IPO интензивността в Съединените щати, сподели Потър. Неразрешеният спор за одитния контрол сред китайските и американските регулатори забави темпото на листване на китайски компании в Съединени американски щати. Докато 47 китайски компании дебютираха на американския фондов пазар през първата половина на 2021 година, броят им се сви до единствено четири през същия интервал на тази година.

Председателят на Комисията по скъпи бумаги и тържища (SEC) Гари Генслер беше представен от „ Уолстрийт джърнъл “ в петък, че Съветът за контрол на счетоводството на обществените компании в Съединени американски щати ще стартира да преглежда одиторските досиета на регистрирани в Съединени американски щати китайски компании тази седмица. Прегледът ще отнеме осем до 10 седмици. Alibaba, JD и Yum China Holdings ще вземат участие в прегледа, оповестяват от изданието.

Междувременн IPO сцената в Азия се усъвършенства тази година, съобщи професионалната консултантска компания Deloitte. Шанхайската фондова борса ще види 114 IPO-та на стойност 355,1 милиарда хонконгски $ (45,2 милиарда щатски долара) до края на третото тримесечие, подсигурявайки челната позиция в света, която зае през първата половина на годината.

Шънджън ще резервира позицията си на второто по величина място за IPO в света във връзка с приходите - 193,8 милиарда хонконгски $ от 140 IPO-та до края на този месец.

Фондовите тържища в Южна Корея, Хонконг и Дубай ще изостанат от Шанхай и Шънджън, до момента в който Nasdaq ще се подреди на осмо място, а Нюйоркската фондова борса ще бъде изместена до 12-то място, споделят от Deloitte.

Китайските компании съумяват да намират задоволително средства на локалния паза, с помощта на механизма за IPO, основан на регистрация, който започва през юни 2019 година Новата система се трансформира в главен мотор на IPO-тата на клас A акциите тази година, сподели Джонатан Джао, от Deloitte Китай.

В композиция с другите ограничения за стопански тласъци, въведени по-рано тази година, общото IPO финансиране на пазара на акции клас А евентуално ще означи връх тази година, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР