Тъй като 27 декември е официален празничен ден - заради

...
Тъй като 27 декември е официален празничен ден - заради
Коментари Харесай

27 декември е почивен ден - колко трябва да ни плащат, ако работим?

Тъй като 27 декември е формален празничен ден - поради обстоятелството, че Бъдни вечер т.е. 24 декември се пада в неделя, то заплащането за работа на този ден може да се усили в пъти по отношение на това през елементарен работен ден, само че може и да няма спомагателна отплата за ексклузивен труд, а единствено поради това, че се работи по време на формален празник. Това показват от Главна ревизия по труда (ГИТ).
В случая хипотезата е дали в случай че работите на 27 декември, би трябвало да ви се заплаща и за ексклузивен труд, а освен за работа на формален празник. Първият вид по отношение на фактора " ексклузивен труд " е този, при който работното време се регистрира подневно или се работи ненормирано. Подневното отчитане нормално е най-разпространеният вид (8 часа дневно, 40 часа на седмица), до момента в който ненормираното работно време допуска да се работи и повече от 8 часа дневно без това да се води ексклузивен труд, само че не и когато става въпрос за формален празник!
На 27 декември работещите подневно и с ненормирано време получават за ексклузивен труд още 75% върху направената заплата за времето на ексклузивен труд. Например, в случай че би трябвало да работите 9 часа, за последния час ще вземете три пъти и половина по-голяма заплата, в сравнение с бихте взели за 1 час в работен ден - поради това, че работите на формален празник и тъй като работите изключително.
При сумирано отчитане на работното време, изключителният труд се изплаща с 50% нарастване, само че едвам в края на отчетния интервал, в случай че бъде регистрирано полагането на подобен. Работата в празничен и почивен ден не значи безусловно полагане на ексклузивен труд и надлежно, в случай че няма ексклузивен труд, няма и заплащане за ексклузивен труд, а единствено за работа на формален празник. За работа в дните на публични празници, служащите и чиновниците, за които е въведено сумирано пресмятане на работното време, имат право да получат не по-малко от удвоения размер на трудовото си заплащане, т.е. не по-малко от две надници.
При полагане на труд по график при въведено сумирано пресмятане на работното време, на 27 декември няма да вземете пари за ексклузивен труд, тъй като законът не планува нарастване в този случай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР