Таван на цените на основни храни, по-нисък ДДС за хляба,

...
Таван на цените на основни храни, по-нисък ДДС за хляба,
Коментари Харесай

Властта се надпреварва със скъпи и неработещи оръжия срещу високите цени

Таван на цените на съществени храни, по-нисък Данък добавена стойност за хляба, плодовете и зеленчуците, нов растеж на пенсиите, облагане на свръхпечалбите на някои компании... Идеите на ръководещите за битка с инфлацията в последните дни покриват ловко целия популистки набор. Те варират от " искрено неработещи " до " капки в морето ".

Всичко стартира преди десетина дни, когато, стреснати и от ускоряващата се инфлация () и от, две от обединенията в ръководещата коалиция заговориха за антикризисни ограничения.

" Демократична България " се включи като лека конница - предложи промени като увеличение на прага за регистрация по Данък добавена стойност и понижаване на лихвите за веселба (в момента ОЛП+10). Двете сами по себе си смислени пробизнес ограничения, могат да улеснят живота някои дребни бизнеси, само че резултатът им върху растящите цени ще е пренебрежим. От групировката заговориха и за краткотрайно унищожаване на вносните мита и за намаляване на акциза на енергоносителите, само че сходни ограничения изискват глоба и на Европейски Съюз.

Усетила някой да навлиза в изконната й лява територия, тежката артилерия на Българска социалистическа партия бързо се засилва. За нея беше и по-лесно - партията на Корнелия Нинова трябваше просто да изтърка праха от плочите с класическите си шлагери: тавани на цените на хранителни артикули и на енергоносителите, махане на Данък добавена стойност и акцизи... и, несъмнено, ново повишение на. Този опит обаче е проиграван от всички страни на Желязната завеса и резултатът неизбежно е жалък. От нашата страна по-възрастните още помнят недостига на артикули и празните лавици по магазините в късните години на социализма. А от другата, през 70-те години в Съединени американски щати президентът Никсън също посред външен потрес от скъпия нефт опитва надзор над цените, с цел да задържи инфлацията. Две години по-късно програмата се проваля грандиозно и дава началото на съвсем десетилетие стагфлация (висока инфлация в комбиниране с муден стопански растеж).
Реклама
Идеите на " Продължаваме промяната " обаче минаха през всички като авиационна бомбардировка. Във вторник сутринта депутатът (който не е тъкмо от групировката на Кирил Петков и Асен Василев, а им даде партията си като ракета-носител) съобщи, че Политическа партия ще предложи хлябът, плодовете и зеленчуците да бъдат с нулев Данък добавена стойност. По-късно концепцията беше доказана и от неговия сътрудник депутатът Венко Сабрутев. Тя е толкоз популистка, че чак и Има Такъв Народ, и Българска социалистическа партия им завидяха. " Не е хубаво първо да отхвърляш предложенията на съдружния си сътрудник, а след това да ги представяш като свои ", разгласи във фейсбук депутатът Пламен Абровски от групировката на Слави Трифонов. " Това е и наш приоритет ", съобщи малко по-късно и Корнелия Нинова.

Проблемът с преференциалния Данък добавена стойност за избрани артикули и услуги е, че той нормално не се трансформира в по-ниски цени за потребителите. Справка - В разгара на корона рецесията държавното управление на Борисов намали ставката за заведенията за хранене без забележим резултат, а в този момент и там цените летят нагоре с двуцифрени темпове. В същото време кутията на Пандора беше отворена - всеки бранш към този момент може да претендира за същата преференция. Всъщност една от, които неотдавна бяха в България за обичайния стопански обзор на страната, е тъкмо в противоположната посока - тези антиковид ограничения да бъдат отстранени.

" По принцип съм срещу диференцирането на Данък добавена стойност ставките ", съобщи и финансовият министър Асен Василев. Но не посмя да отхвърли изрично креативните пориви на своите съдружни сътрудници. Вместо това даде обещание планове и разбор на концепциите, които по-късно да предложи на обединението и тя да излезе с пакет работещи ограничения.

Донякъде политическата дисхармония по тематиката е обяснима - инфлацията визира всички и даже да не може да се направи нещо значително, в случай че не предложиш нищо, рискуваш да изглеждаш в очите на гласоподавателите си безсърдечен, несръчен или и двете. Въпросът е, че самото говорене основава упования в обществото, което така и така към този момент се попристрасти към държавните коронавирус помощи.
Реклама
Нова порция, в случай че не бъде деликатно премерена и калибрирана, рискува освен да е неефективна против инфлацията, само че и да я усили, като освен това сложи и бюджета под риск. Да преразпределяш едни пари към този или оня не понижава съвкупното търсене, а единствено поражда чувство за неправда и неодобрение.

Образно казано, вносният ценови потрес връхлита като цунами, тъй че да застанеш на брега с няколко чувала пясък и да заповядваш на водата да се отдръпне с вълшебни заклинания няма да те опази изключително. Най-добрият ти късмет е бързо да се научиш да плуваш в бурни води.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР