Татяна Попова, управител на Аванти © Надежда Чипева Визитка Татяна

...
Татяна Попова, управител на Аванти © Надежда Чипева Визитка Татяна
Коментари Харесай

Мениджърската библия на "Аванти"

Татяна Попова, шеф на " Аванти "

© Надежда Чипева Визитка

Татяна Попова е приключила стопанско ръководство в Свищовския стопански университет " Д. А. Ценов ", а преди този момент - техникума по механотехника в Сопот. Работила е във военния цех в Кула, а по-късно - във военния цех в София като защита на труда. В началото на 90-те години почнала търговия с бързооборотни артикули.

Компанията

Веригата за продажба на цигари, алкохол и захарни произведения " Аванти " е основана през 2003 година В момента в нея вземат участие 40 магазина, персонална благосъстоятелност на Попова в София, Варна и Бургас, и 28 обекта на франчайз.
За компанията работят 313 души. Бизнесът се развива през сдружението " Аванти 777 ".
През предходната година приходите от активността на компанията са 95.6 млн. лева при 85 млн. лева година по-рано, а облагата е 3.8 млн. лева Как породи концепцията за " Аванти "?

Възникна преди 20 години. Бяхме двама съдружници - Бойко Илиев и аз. Първите ни обекти бяха доста дребни магазинчета, вид хранилища, и от тях се продаваше повече на едро. Работехме с три компании - една моя, една обща и една на съдружника ми. През 2012 година трябваше да аплайвам за лизинг на коли и тогава се откри, че всички компании са с големи отговорности и нито една от тях няма право да получи лизинг. Взех лизинг като физическо лице, наблюдавах финансовите потоци и се разделихме по жесток метод. Задълженията на компанията бяха големи. Банката, която ми оказа помощ, беше ОББ, кредитният контрольор там ми повярва, че концепцията ми е да стартира същински да развъртвам компанията си и поетапно банката ми отпусна четири кредитни линии на обща стойност 2.1 млн. лева До ден сегашен това е моята банка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От какъв брой обекта започнахте през 2012 година независимия си бизнес?

Бяха четири магазина в София - в " Борово ", " Бъкстон ", в " Мотописта " и на бул. " Димитър Несторов ". Сега обектите ни са общо 68.

Беше дребна компания и за нас работеха най-вече фамилии. Преди 20 години бизнесът беше напълно друг, никой не искаше да издава касови бележки, имаше два типа бандероли - в случай че си купиш с същински бандерол, е една цена, а в случай че си купиш без бандерол, е 30-40% по-евтино. Положих доста старания ние да бъдем една същинска " бяла " компания.

Така ли събудихте доверието на всички вносители и производители на цигари, алкохол, захарни произведения?

Не знам дали съдружникът ми тогава преднамерено е източвал компанията, или всичко е било фасон на работа, само че поради многото проблеми, които открих, нямам съучастник и ме е боязън да се доверя на който и да било.

В този бизнес е извънредно значимо да знаят по какъв начин работиш. Върнах си доверието на вносителите, тъй като погасих всички заварени отговорности, няма нито един снабдител, който да не си е получил парите през 2012 година, и от този момент продължаваме да бъдем сътрудници.

Във вътрешен проект част от хората в магазините останаха, а част от тях напуснаха. Реших да им огранича правото да продават стока на разсрочено заплащане и част от тях напуснаха. Маниерът ми е подобен - не мога да кажа дали задълженията на компанията преди 2012 година са насъбрани от неприятно ръководство, дали от обири на личния състав, само че от този момент имам фасон да не позволявам да се занимаваме с нещо, което не можем да направляваме.

Казвали сте, че не желаете да продавате лотарийни билети, тъй като не можете да контролирате потока

Да, това е приключване на кеш от магазините, по тази причина през всички години изрично отказвах да продавам билети от лотарията и не сме го правили. Чувствителността ми към приключването на паричния поток е доста обострена и в случай че не мога да управлявам, за мен е по-добре да не продавам подобен артикул.

Преди време да вземем за пример продавах нескафе в автомати. Как да засека какъв брой мокачино, какъв брой капучино е продадено, какъв брой артикул е останал в машината. Едно кафе коства два лв., само че за една година в толкоз доста обекти най-после се получава, че сме натрупали една голяма, евентуална неплатена сума. Когато работим с капсули кафе, там броя може да се засече.

Как се отразява изключителното състояние на бизнеса ви, имате ли спад в продажбите?

Точно противоположното. През март тази година имаме растеж от 1.5 млн. лева в продажбите спрямо предходната година и сме продали артикули за 9.9 млн. лева

Не мога да кажа дали този растеж е от първите дни, в които вкараха изключителното състояние и имаше едно плячкосване на магазините сякаш е Коледа. Но оборотът от тези два дни не е бил 1.5 млн. лева, колкото е растежът в продажбите за месеца.

Кризата обаче ми даде малко време, с цел да преразгледам продажбите на всеки магазин. В взаимозависимост от региона те продават повече или по-малко от избрана група артикули. Оказа се, че има артикули, които не са имали продажби от началото на годината до момента - алкохол, захарни произведения. Изтеглих ги от магазините, в които не се продават, и ги трансферирах на местата, на които се търсят, и се освободи място, в което взех решение да вкарам хранителни артикули.

Защо решихте да продавате и хранителни артикули?

Защото взех решение, че на ръководещите може да им хрумне да затворят магазините за цигари и алкохол. Откъде да знам. Първото нещо, което направих при оповестяването на изключителното състояние, беше да си подам документите в организацията по храните. Имах позволение за продажба на пакетирани захарни произведения, цигари и алкохол, а в този момент към този момент съм със статут на магазин за хранителни артикули.

Хранителните артикули се продават доста добре, сега върша в склада хладилна стая за млечните артикули. Купила съм към този момент хладилни витрини за магазините, в които ще се продават кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал и яйца. Капарирах и два хладилни буса, с цел да доставяме обектите си с тях.

Пожарът на склада, който претърпях преди две години, ми оказа помощ доста и доста ме дисциплинира финансово. На пръв взор може да наподобява, че подпалването му доста е навредило на бизнеса ми, само че въпреки това, човек би трябвало да може да извлече дивиденти от неприятното. Ако не беше този пожар, може би нямаше да мога да се оправя и в сегашната обстановка. Той ме научи да работя бързо и да се самодисциплинирам.

Ще запазя фокуса с храните и след рецесията, избирам на едно място да има повече стока, която се купува, в сравнение с да стоят 15 типа бутилки, към които никой да не протяга ръка в продължение на половин година. Сега е миг на промени, на изчистване на всичко остаряло и ще продължим с измененията.

Кои са бестселърите на рецесията във вашите магазини и какво най-вече се продаваше преди нея?

Разделих интервалите през предходната и тази година на две - преди и след изключителното състояние - от 1 февруари до 13 март и от 14 март до 30 април и съпоставих количествата. В интервала преди изключителното състояние през тази година най-търсеният български алкохол е " Савой " водка от 200 мл, следвана от " Карнобатска гроздова " и " Ямболска гроздова " от по 1 л. При вносните алкохоли водач при водките е " Екстра житная " от 200 мл, а при уискито и бърбъна - Hankey Bannister от 1 л и Jim Beam от 700 мл. Лидер при виновността е " Старосел " мерло от 3 литра, при цигарите - " Карелия ". Най-продаваната бира е " Ариана " от 2.2 литра, а при безалкохолните - минерална вода " Девин " от 1.5 литра. Най-търсеното захарно произведение е вафла " Морени макс ", следвана от бонбони Toffifee. Справката сподели, че бестселърите на рецесията са съвсем огледални с дребни вариации. Всъщност сходни са и водачите от миналата година.

По мои наблюдения хората освен не престават да употребяват в рецесията, само че употребяват отиването до магазина за разходка при всеки комфортен случай. При карантината няма къде да отидеш - не можеш да отидеш на Витоша, не можеш в парка. Отиваш да чакаш пред някой магазин, с цел да си купиш нещо. Затова си мисля, че онлайн търговията не се развива по този начин бурно, тъй като хората употребяват опцията да идат до магазина, с цел да излязат за малко от домовете си.

Но въпреки всичко минахте и на онлайн доставки, докога ще продължите и с какви артикули?

С всички артикули. Засега са качени единствено уискита и вино, а останалите се прибавят по телефона, последователно ще качим в уеб страницата всички артикули.

Заради обществената изолираност и ограничаването във всеки магазин да влиза по един човек се оказа, че има свободни хора в магазините, които могат да извършат доставка в квартала на пешеходно разстояние.

Онлайн доставките ще продължат и след рецесията, просто би трябвало да бъдат назначени нови хора за тях. Клиентите привикнаха с услугата и не мога да си разреша да им кажа, че към този момент няма да имат доставки до дома, тъй като е свършило изключителното състояние. Харесва им, имаме позитивни мнения и ще продължим.

Как управлявате разноските си, кои свихте?

Разширяването на асортимента, пазаруването на бусове, назначението на нови хора костват пари. Смятам да отворя още магазини. Малко е самоуверено, само че пък бизнесът е за смелите. Виждам свободни ниши.

Всичко зависи от това дали хората ще имат средства и дали ще могат да продължат да купуват. Гледам по оборотите на магазините, че не са престанали да пазарят и покачването не идва от това, че продаваме самун за малко над един лев и лютеница.

Имахте ли проблеми с доставките?

Имаше проблеми със забавяния на доставките, да вземем за пример на вносния алкохол, има забавяния, има изчезнали към момента артикули, само че пазарът не търпи празен ход, клиентите си купуват нещо друго и това не се усеща доста. В България няма толкоз доста фенове на избрана марка 18-годишно уиски и в случай че има недостиг, след къс размисъл клиентите избират друга марка.

Сегашната рецесия ще се отрази ли на цените на алкохола?

Не би следвало да се отрази. Почти всички подвигнаха цените при започване на годината, само че това беше преди рецесията. В началото на всяка година всяка компания си преразглежда бюджета, цените, опциите и множеството усилват цените, същото се получи и към Брекзит, само че не мисля, че ще има нарастване или понижение на цените на алкохола особено поради рецесията.

Наложи ли се да предоговаряте наеми на обектите?

Предоговорих по лично предпочитание наема на склада ни в Бургас, подписан в края на предходната година, тъй като в действителност беше висок. Поисках да предоговоря и наемите на два магазина в София. Собственикът на комерсиалния център " Галакси " пък ми се обади самичък и ми предложи да понижи наема ни поради рецесията.

В бизнес средите станахте известна като бизнес дамата, която отсрочи разпоредба Н-18 след едно изявление пред премиера...

Не е поради мен. Аз работя сега със СУПТО, разпоредба Н-18 не ми е проблематична. Проблемът за мен се назовава Законът за Данък добавена стойност и по-специално текстът, който разрешава запечатване на търговски обект, в случай че касиер не издаде касова записка. Този закон е бил признат по време на пожара в склада ми и не съм му обърнала внимание. Принципно не считам, че би трябвало да нося отговорност за непознати неточности. Ако някой при мен не маркира, той ме краде, а не аз да му кажа да не издава касови бележки. Доколкото знам, тази мярка не се ползва, само че въпреки всичко съществува. Беше основана една работна група, в която участвах, за смяна на този текст, само че поради изключителното състояние и пандемията диалозите с ръководещите за това бяха замразени.

Преживяхте доста тежък миг на палеж на склада ви, какво се случи най-сетне, стана ли ясно тенденциозен ли е?

Миналата година в края на юли излезе прокурорското разпореждане за тенденциозен палеж с потвърдени три огнища при експертизите, причинителят е незнаен. Спряно е следствието. Не знам дали някой проверява нещо, само че през август застрахователите ми изплатиха застрахователната сума. Да си кажа почтено, погасих с нея заемите си. След пожара ОББ ми отпусна спомагателен заем, с цел да продължа бизнеса. Както споделих, след пожара доста се дисциплинирах финансово, което ми разрешава сега да мога да влагам в друга посока - в хладилни бусове, хладилна стая и нови артикули.

Какъв жанр управител сте, казвали сте, че сама сте си търговски и маркетингов шеф?

Да, нямам такива длъжности. Сама взимам решения. Ако нещо се случи - сама съм си отговорна. Не мога да се дефинира като жанр.

Работя директно с търговците, стоковедите, тези, които вършат поръчките на централния склад за стока, с дамата, отговаряща за франчайза, оперативната счетоводителка и с отговорника за виното. В цялата компания работят 313 души. Имаме ревизорски екип от пет души, които обикалят магазините - гледат дали са заменени цените, изтичат ли периодите на валидност, вършат проверки. Ако приказваме за доверие, неотдавна хванах една жена, която работи при мен от седем години, имала съм й голямо доверие и беше част от този екип, че е изтрила период на валидност на детски шоколад, забележете, на шоколад, който е допустимо да си го купи дете или да бъде платен за дете, макар че е работила седем години, непосредствено я уволних. Без въобще да се възнамерявам. Не мога да върша взаимни отстъпки с нечестността, тя може да бъде убийствена.

Много обири ли има във вашите обекти?

Има, само че не толкоз от екипа, колкото от външни хора. Навсякъде имаме камери. Трима души при нас гледат единствено камерите. Виждала съм хора, които в никакъв случай не можеш да си представиш, че е допустимо да откраднат, нито пък, че нямат пари. Виждала съм по какъв начин залягат към рафтовете и си поставят скъпа бутилка алкохол в панталоните. Пращах юриста си да беседва с двама от тях, тъй като са известни хора. Изпратиха ми човек, с цел да получи на доставна цена от офиса три бутилки алкохол за празника си. Платил е с карта и три месеца по-късно той анулира в банката заплащането и твърди, че в никакъв случай не е пазарувал от " Аванти ". Сигурно ще ме питате по какъв начин ми минава денят - постоянно в нелепости като ето това. Получавам писмо от банката, в което ми се споделя, че не могат да ни преведат парите, в случай че не намерим втория образец на бележката от ПОС терминала. Понеже се е случила една-единствена продажба от офиса, на камерата се вижда по какъв начин индивидът самичък си вади картата, поставя я в терминала, набира си кода... И това е шеф в Министерство на вътрешните работи, който явно си мисли, че не пазим никакви документи. Гледам и не мога да допускам.

Има ли хора, на които сте отказали да започнете бизнес с тях, и за какво, да вземем за пример за франчайз?

Има доста такива хора. Защото в никакъв случай не са се занимавали с нещо такова. Гледат магазините и си мислят, че всичко е доста елементарно, ставаш франчайз на " Аванти " и започваш да изкарваш доста пари. Преценявам хората и пресявам тези, които биха могли да се занимават. Другите, на които съм отказала - идват двама или трима съдружници. Никога не давам франчайз на съдружници. Аз съм претърпяла това и знам по какъв начин можеш да имаш доверие години наред и внезапно нещата да се завъртят по този начин, че да се чудиш от кое място ти е пристигнало. Не одобрявам съдружията може би тъй като съм се опарила. Да, работя със фамилии, само че не работя със съдружници изрично.

Предпочитам хората, с които работя, да имат най-малко начална визия от търговията с бързооборотни артикули. На пръв взор наподобява елементарно, само че ние всяка седмица сменяме 1000 цени на артикули в магазините и в случай че всеки шеф не знае с каква наличност разполага в магазина, рискува да би трябвало да продава на ниска цена скъпо купена стока. При бързооборотните артикули доста бързо можеш да загубиш. В момента продаваме към 6000 продукта. Q&A

Имате ли свободно време и по какъв начин го прекарвате?
Не, нямам. Единствено в неделя - у дома съм си, в случай че не съм в Бачковския манастир или на работа. Имам внуче, минавам единствено да го видя. Ако имах още един свободен ден, сигурно щях да отида в Бачково. Вярващ човек съм.

Настолна книга ли ви е Библията?
Да, постоянно я разтварям и прелиствам евангелията, това ме успокоява и зарежда. Аз се прибирам вечер късно, разривам интернет и задрямвам.

Кои са обичаните ви устройства?
Телефонът. Непрекъснато е в ръцете ми, разтварям си мейла през телефона, всички стратегии са на телефона ми - iphone. Имахме срив в системата и дълго време нямах връзка с телефона, трябваше да хвърча до Варна, до магазина. На летището открих, че телефонът ми не работи. Обадих се в А1, споделиха ми да си рестартирам телефона, само че не се получи. Понеже не можех да отида във Варна без телефон, си изпуснах полета и А1 взеха решение да ми подарят телефон, евентуално решили, че са ми провалили деня.
Интервюто взе Десислава Николова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР