Главният изпълнителен директор Boeing Дейв Калхун ще се оттегли до

...
Главният изпълнителен директор Boeing Дейв Калхун ще се оттегли до
Коментари Харесай

Главният директор и други шефове на Boeing се оттеглят заради кризата с безопасността

Главният изпълнителен шеф Boeing Дейв Калхун ще се отдръпна до края на годината вследствие на необятна смяна в ръководството, провокирана от разрастващата се рецесия в сигурността на американския производител, произлизаща от взривяване на панел във въздуха през януари на аероплан 737 MAX.

От компанията също по този начин споделиха, че Стан Дийл, президент и основен изпълнителен шеф на Boeing Commercial Airplanes, ще се пенсионира и Стефани Поуп ще управлява този бизнес. Стив Моленкопф е назначен за нов ръководител на борда, осведоми Reuters.
 Отговорният за 737 MAX (най-накрая) напуща Boeing
Отговорният за 737 MAX (най-накрая) напуща Boeing

За 18 години в компанията, Ед Кларк се издигна до поста на вицепрезидент

Смяната на управлението поставя завършек на седмици на ужас в Boeing след случая във въздуха с експлоатиран от Alaska Airlines аероплан MAX 9, пренасящ 171 пасажери. Това се трансформира в цялостна рецесия на сигурността и за репутацията на емблематичния производител на самолети.

Акциите на Boeing са изгубили почти една четвърт от цената си след случая.

Компанията е изправена пред тежък регулаторен надзор и американските управляващи ограничиха производството, до момента в който се пробва да поправя проблемите с сигурността и качеството. Компанията е в договаряния за закупуване на някогашния си филиал Spirit AeroSystems да се опита да получи повече надзор върху своята верига за доставки.

Някои вложители показаха угриженост, че това разклащане по върховете няма да е задоволително за справяне с дългогодишни проблеми с сигурността, които бяха повода за издигането на Калхун до основен изпълнителен шеф преди всичко през 2020 година
 Нова повреда във въздуха и мъртъв очевидец: Какво още ще се случи на Boeing
Нова повреда във въздуха и мъртъв очевидец: Какво още ще се случи на Boeing

2024-та се обрисува да е годината на турбуленцията за самолетостроителя

" Дълго време смятахме, че проблемите в Boeing се коренят в културни провокации ", сподели Камерън Доусън, основен капиталов шеф в Newedge Wealth.

Миналата седмица група изпълнителни шефове на американски самолетни компании желаеха срещи с шефовете на Boeing без Калхун, с цел да изразят угриженост по отношение на случая с Alaska Airlines, като споделиха, че това е необикновен знак на отчаяние от проблемите на производителя и персонално от Калхун.

Дийв Калхун, промишлен деец, който е заемал висши позиции в няколко проблематични компании, стана основен изпълнителен шеф през януари 2020 година с мандата да управлява производителя на самолети през поредност от рецесии, произлизащи от две произшествия на MAX през 2018 година и 2019 година, при които починаха близо 350 души.

След случая FAA ограничи производството на Boeing до равнище от 38 самолета на месец, само че финансовият шеф Брайън Уест сподели предходната седмица, че даже не е достигнало тази цифра.
 Проблемите на Boeing, които ще ударят бизнеса на всички самолетни компании
Проблемите на Boeing, които ще ударят бизнеса на всички самолетни компании

Авиоиндустрията може да изпадне в тежка рецесия

Откакто Калхун пое ръководството, компанията търпи непрекъснати забавяния на производството. Все отново през октомври Калхун беше оптимистичен по отношение на това какъв брой бързо Boeing може да усили производството на своите самолети MAX, като сподели, че Boeing ще се върне до 38 самолета на месец и е " припрян да строи оттова допустимо най-бързо ".

Но седмици след взривяването на панела на кабината във въздуха през януари, Калхун сподели, че е време " да вървим постепенно, с цел да вървим бързо ".

Кризата в компанията разочарова самолетните компании, които към този момент се борят със закъснение на доставките както от Boeing, по този начин и от съперника му Airbus, а производителят на самолети изразходва повече пари от предстоящото през това тримесечие, в сравнение с се очакваше.

Основният съперник на компанията, Airbus, завоюва поръчки за 65 самолета от двама от основните азиатски клиенти на Boeing неотдавна, което някои видяха като знак за опасенията на ръководителите по отношение на бъдещето на Boeing.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР