ТАСС твърди, че проследява данните на специализирания сайт за проследяване

...
ТАСС твърди, че проследява данните на специализирания сайт за проследяване
Коментари Харесай

Защо самолетът на Лавров не прелетя над България?

ТАСС твърди, че наблюдава данните на профилирания уебсайт за следене на полети FlightAware и написа, че полетът е траял над пет часа, като Лавров към този момент е в Скопие за министерската среща на ОССЕ.

 

Пристигането на Лавров в Скопие бе доказано и от фотографии, качени на формалния профил на съветското министерство на външните работи в обществената платформа " Екс ". От тях се вижда, че на интернационалното летище " Скопие " Лавров е бил посрещнат от съветския дипломат в Северна Македония Сергей Баздникин.

 

Пристигането на ръководителя на съветската дипломация стана часове след края на работната вечеря на министрите на външните работи и ръководителите на делегации на страните членки на ОССЕ  през вчерашния ден вечер, на която участваха и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, които дойдоха в Скопие в късните следобедни часове през вчерашния ден.

 

Блинкън е изхвърчал за Израел незабавно след неофициалната вечеря в Скопие, като е нямал контакт с Лавров. На конференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Борел уточни, че идването на Лавров в Скопие е добра опция " да чуе за какво Русия е наказана и изолирана и по-късно да каже на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното и нелегално държание на Русия " .

Министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония в символ на митинг против присъединяване на съветския министър на външните работи. 

 

" Мястото на Лавров е в специфичен съд, а не на масата на ОССЕ ", съобщи естонския министър на външните работи Маргус Цахкна.

 

Официално 30-ата среща на ОССЕ се открива през днешния ден в 11:00 часа българско време, само че медиите ще имат достъп единствено до откриващата и закриващата сесия, както и конференцията на 1 декември, след края на срещата. 

 

На нея би трябвало да бъде определен идващият ръководител на ОССЕ, като след ветото на Русия и Беларус за Естония в понеделник във Виена беше реализиран консенсус и Постоянният съвет на ОССЕ, в който влизат 57 страни, взе решение Северна Македония да съобщи председателството на организацията на Малта. Русия, несъмнено, блокираше членът на Европейски Съюз и НАТО Естония по чисто политически аргументи.

 

Българската връзка

 

Министерството на външните работи на България, че е позволено съветският външен министър Сергей Лавров да прелети над България, с цел да кацне в Република Северна Македония за срещата на върха на Организацията за сигурност и съдействие (ОССЕ).

 

Искането е било отправено от страна на Скопие. Разрешение е годно 3 часа преди и 72 часа след избраната дата и часове за прехвръкване. Срещата на върха би трябвало да се организира от 30 ноември до 1 декември.

В същото време - през 2022 година, държавното управление на Кирил Петков не разреши на самолета на Лавров да премине през въздушното ни пространство на път към среща в управлението на Сърбия. Тогава Лавров анулира визитата си.

 

дипломатът Милен Керемедчиев изясни разликата сред полетът тогава и в този момент.

 

" Има огромна разлика сред визитата на Лавров в Сърбия през 2022 година - това е двустранно посещаване. Сега той лети за присъединяване в среща на организация като ОССЕ. Такъв вид визити са изключени от глобите, наложени над Русия, избрани лица и тяхното пътешестване през и към Европейския съюз ", сподели Керемедчиев.

 

Защо Лавров не прелетя над България?

 

ТАСС допуска - разбирайте " Кремъл сподели ", че повода самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е наличието на представителя на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния лист според настоящото право на Европейски Съюз.

 

В изказването на министерството на външните работи на България категорично се упоменава следното:

 

" Даденото позволение се дава за присъединяване в съвещанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от използването на санкционния режим на Европейски Съюз по отношение на него. Даденото позволение не се отнася за членове на делегацията му, които също са глобени лица, според настоящото право на Европейски Съюз, което е категорично упоменато в нотата-отговор на българската страна ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР