Търсят се 200 хиляди работници. Това сочи проучване на Агенцията

...
Търсят се 200 хиляди работници. Това сочи проучване на Агенцията
Коментари Харесай

Търсят се 200 000 работници, кои са най-желаните специалисти?

Търсят се 200 хиляди служащи. Това сочи изследване на Агенцията по заетостта, направено измежду бизнеса у нас.

Кои са най-търсените експерти и за какво продължава да има разлика сред фрагментите, подготвяни от просветителната система, и потребностите на действителната стопанска система?

Виргиния е културолог, само че към този момент осма година работи на струг с фрезови интервенции. Причината:

" Имах потребност от работа, бях в Бюрото по труда. Не си намирах работа цяла година. Кандидатствах за позиция тук и по този начин към този момент 8-ма година ", споделя Виргиния Чучукова, чиновник.

Димитър е музикант - пандемията го принуждава да трансформира специалността си в занимание и да стане оператор на металорежеща машина. И намира подобие.

" Музиката също е математика и тука има доста се счита ", споделя Димитър, чиновник.

В благоевградската компания, в която двамата работят, доста техни сътрудници също имат друго обучение. Причината е, че пазарът има потребност от фрагменти, които никой не приготвя.

" Последните години пазарът изпитва потребност от експерти със приблизително обучение и това са професионални квалификации в промишлеността ", показва Иво Иванов, шеф отдел " Анализи и прогнози " в Агенцията по заетостта.





Според Агенцията по заетостта от близо 200 хиляди служащи ще се нуждае българската стопанска система през идната година. Повече от 100 хиляди са търсените квалифицирани експерти.

Най-желани са: шивачите, машинните оператори, строителите и служащите в хранително-вкусовата индустрия. Други над 40 хиляди вакантни места има за висшисти или хора с дееспособност. Сред тях: медицински сестри, водачи, учители, лекари и строителни инженери. Към тях се прибавят и още 40 хиляди служащи без компетентност. Как ще бъдат обезпечени те в производството?

" Подготовката в границите на промишлеността работи по-добре. Дуалното обучение, т.е. подготовка на възпитаници, които към момента са в професионалното учебно заведение, въвеждането им в работна среда и по-късно напряко наемането им след сполучливо довеждане докрай ", изясни Адриан Николов, икономист.

Във компанията, в която работят Виргиния и Димитър в идващите дванадесет месеца решението с неналичието на фрагменти ще бъде друго:

" По-голяма автоматизация на процесите и вероятно да не усилваме хората, а единствено да усилваме продуктивността на труда ", уточни Сашо Въжаров, притежател.

Експертите са единомислещи, че придобиването на познания и умения през целия живот е от значително значение, с цел да бъдем търсени на пазара на труда.

По тематиката работиха Светозар Костадинов и Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР