Търсенето на петрол в световен мащаб ще нараства с по-бавно

...
Търсенето на петрол в световен мащаб ще нараства с по-бавно
Коментари Харесай

Търсенето на петрол забавя темпото заради рисковете от напрежението по оста САЩ - Китай

Търсенето на нефт в международен мащаб ще нараства с по-бавно движение от предстоящото през тази и идната година на фона на икономическите опасности, произлизащи от комерсиалното напрежение по оста Съединени американски щати - Китай и от по-високите цени на петрола, заяви в петък Международната организация по енергетика (МАЕ).

В последния си постоянен месечен отчет, основаната в Париж организация понижи прогнозите си за повишаване на търсенето на нефт за 2018-а и за 2019-а година с 110 хиляди барела дневно до равнища надлежно от 1,3 млн. барела и от 1,4 млн. барела дневно.

Международната организация по енергетика, координираща енергийната политика на индустриално развитите страни, уточни, че по-високите цени на черното злато са довели до намаляване на апетита на потребителите за нефт, изключително в разрастващите се пазари, до момента в който комерсиалният спор сред Китай и Съединени американски щати заплашва световния стопански напредък, което също би имало негативен резултат върху търсенето на нефт.

Докладът на МАЕ следва аналогичната занижена оценка и от страна на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), направена ден по-рано, съобщи БНР.

Въпреки това петролните фючърси пробват отскок по време на търговията в петък предвид на сигналите за известна стабилизация на международните финансови пазари след кошмарните за световните вложители предишни две сесии на търговия.

Фючърсите на петрола вид брент с доставка през декември нарастват в края на седмицата с 0,6% към 80,70 $ за барел, а на американския лек недопечен нефт - с 0,9% към 71,60 $ за барел, само че откакто суматохата на международните тържища от сряда и четвъртък провокира срив на петролните цени с близо 6% към двуседмични дъна.

Въпреки днешното повишаване, фючърсите на петрола вид брент и на американския лек недопечен нефт се търгуват надалеч под техните 4-годишни върхове от началото на октомври на равнища надлежно от 86,74 и от 76,90 $ за барел и са на път да отчетат първа седмична загуба от пет седмици насам. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР