Търсенето на петрол през 2020 г. е спаднало от 99,98

...
Търсенето на петрол през 2020 г. е спаднало от 99,98
Коментари Харесай

ОПЕК очаква ръст на търсенето на петрол през 4-то тримесечие почти до нивото отпреди кризата

Търсенето на нефт през 2020 година е спаднало от 99,98 млн. барела дневно, не както се е считало преди месец до 90,26 млн. барела дневно, а до 90,39 млн. барела дневно, се споделя в мартенския отчет на ОПЕК.

Сега ОПЕК чака, че през 2021 година търсенето ще се усили до 96,27 млн. барела дневно, а не до 96,05 млн. барела дневно, както бе посочено преди месец, т.е. растежът е от порядъка на 5,89 млн. барела дневно, със 100 хиляди барела дневно повече, в сравнение с изчисляваха анализаторите през февруари.

При това упованието за потреблението на нефт през първото тримесечие е по-лошо със 180 хиляди барела дневно – до 93,04 млн. барела дневно, през второто тримесечие – с 310 хиляди барела дневно по-лошо – 95,61 млн. барела дневно. През третото тримесечие обаче прогнозата за търсенето е с 400 хиляди барела дневно по-добра – 97,43 млн. барела дневно, а оценката за четвъртото е нараснала съвсем с 1 млн. барела дневно – до 98,91 млн. барела дневно, което на практика дава отговор на докризисното равнище.

Анализаторите от ОПЕК считат, че през 2021 година бюджетните и паричните тласъци в доста основни райони ще станат по-активни. В тази връзка те загатват наскоро утвърждения пакет за бюджетно стимулиране от Съединени американски щати за сумата от 1,9 трлн. $, който е допълнение към признатия пакет от данъчни и бюджетни тласъци от над 3 трлн. $. Освен това от ОПЕК считат, че продължаващото възобновяване на стопанската система на азиатските страни е в поддръжка на международната стопанска система - на равнище от 5,1 % през 2021 година.

От ОПЕК обаче предизвестяват, че актуалната прогноза в огромна степен ще зависи от развиването на пандемията COVI-19. “Базовото съмнение за тази прогноза се състои в това, че към началото на второто полугодие на 2021 година пандемията ще е в забележителна степен овладяна заради имунизацията на огромна част от популацията в западните страни и COVID-19 няма да е сериозна спънка за страните с разрастващи се пазари. Въпреки това остават доста проблеми, в това число разпространяването на ковид и успеваемостта на имунизациите против разновидностите “, се споделя в отчета.

„ Освен това държавният дълг в множеството страни се увеличи до равнища, при които увеличението на лихвените проценти може да аргументи сериозна финансова тежест. По-нататъшното повишение на инфлацията, изключително в Съединени американски щати и еврозоната, въпреки и да не е неизбежно, може да провокира известно стягане на паричната политика - бранш, който се нуждае от мониторинг в кратковременен проект. Освен това може да продължат и комерсиалните разногласия, изключително сред Съединени американски щати и Китай “, предизвестяват анализаторите от картела.

„ През първото тримесечие на 2021 година, върху повишаването на търсенето, както и преди ще оказват въздействие актуалните ограничения за изолираност, доброволното обществено разграничаване и други ограничения, свързани с пандемията. В известна степен това може да бъде пренесено и към второто тримесечие на 2021 година Към края на първото полугодие обаче се чака ускорение на икономическата интензивност, защото се чака, че въздействието на пандемията ще отслабне “, се споделя в отчета.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР