Търсенето на агнешко за Великден е почти на нула, оплакаха

...
Търсенето на агнешко за Великден е почти на нула, оплакаха
Коментари Харесай

На агнетага ще им се размине по Гергьовден

Търсенето на агнешко за Великден е съвсем на нула, оплакаха се животновъди от Кочериновско и Сапаревобанско. Те се надяват най-малко за Гергьовден нещата да се стабилизират и да се вдигне карантината, с цел да продадат част от животните. Иначе, огромен проблем им е намирането на пастири, написа вестник Струма.

“До момента единствено остарели клиенти, които купуват по 1 агне, са ми се обадили да им запазя за Великден. Големите търговци от София ги няма. През годините те изкупуваха по 200-300 агнета едновременно. Ако няма търсене, ще продам мъжките животни, а женските ще ги оставя за развъждане, споделя жувотновъдът.

Сам обезпечавам фуража за животните и не се опасявам, че няма да ги изхраня, само че облагата от една овца е, в случай че продам агнетата ”, съобщи Георги Пандурски от Кочериново, който отглежда 900 овце и сега има 600 агнета. “За момента съм се примирил. Каквото пристигна. Важното е да оцелеем от ковид ”, съобщи той.

“Трудно намирам пастири. Давам по 40,00 лева отплата дневно, само че искащи няма. Аз и татко ми се скъсваме от работа да издоим към 600 овце по два пъти дневно. По два  пъти им зареждаме яслите с храна, огромна ангария е, само че сме се хванали на хорото и няма да се окажем. Наистина получавам дотации, само че желае и яка работа. Има сътрудници, които са закъсали за храна на овцете и купуват сено, слама… с цел да оцелеят животните. Определил съм цена от 6,00 лева за кг живо тегло за агнетата. Повече не мога да смъквам. Пък каквото стане ”, съобщи Г. Пандурски.

Неговият сътрудник от сапаревобанското село Ресилово Кирил Евтимов пък е определил продажна цена от 7 лева за кг живо тегло за агне. “Отглеждаме с брат ми 400 овце, от които имаме за обмен над 200 агнета. Има овце, които още са бременни. Събраната храна през лятото не стигна за зимния сезон. Налага се в този момент да закупувам бала плява за по 2 лева, а сеното закупувам от 4 до 6 лева за бала. Средно дневно 400-те овце изяждат по 40 бали сено и 8 чувала от 25 кг фураж. За това и цената на агнетата е 7 лева за кг живо тегло. Хамалогията не я поставям в сметката. Цялото ни семейство е ангажирано да ни оказва помощ. Лошото е, че поради болестта търсенето е едва. През минали години месец и половина преди Великден са непокътнати съвсем всички агнета. Надявам се да се вдигне карантината и тези животни, които останат, да ги продам за Гергьовден ”, съобщи още Евтимов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР