Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи

...
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи
Коментари Харесай

Ритуал по полагане на военна клетва се проведе на историческия връх Шипка


Тържествен обред по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи във 2-ра Тунджанска механизирана бригада се организира през днешния ден, 20 май, в подножието на емблематичния за всички българи Паметник на свободата на връх Шипка. Под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър на бригадата, 40 млади мъже и дами се врекоха във честност към жанр и татковина, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Строя одобри командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден военачалник Станимир Христов. В словото си той приветства младите бойци и техните близки и акцентира тържествеността на този паметен ден. „ Ден, в който спазвайки традицията, целувайки нашата реликва – бойното знаме на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и произнасяйки съдбовните думи „ Заклех се! ”, ще се вречете в безпрекословна честност и работа на Родината ни, вярна работа в името на националната сигурност, независимостта и суверенитета, мира и спокойствието на нашите деца, родители и близки, на всички български жители ”, сподели бригаден военачалник Христов. Той пожела на военнослужещите здраве, благополучие, убеденост в личните сили и триумф в службата и връчи военна грамота на положилите клетва.



Директорът на Национален парк-музей „ Шипка - Бузлуджа ” Чавдар Ангелов като хазаин на мероприятието също поздрави военнослужещите и техните близки с полагането на военна клетва. Той напомни светостта на това място, където още от 1928 година българските офицери са получавали своето първо офицерско звание и през годините военна клетва са полагали стотици военнослужещи. По негова самодейност те получиха значка и листовка с речта на Негово Величество Борис III при откриването на Паметника на Свободата на връх Шипка на 26 август 1934 година

На тържествения обред участваха архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорската митрополия, който отслужи молебен за здраве и благополучие, заместник-областните шефове на област Стара Загора Банко Банов и Любомир Желев, близки на военнослужещите. След тържествения марш беше поднесен венец пред Паметника на Свободата от военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада.



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР