Тържествата за Независимостта на България на живо от Велико Търново

...
Тържествата за Независимостта на България на живо от Велико Търново
Коментари Харесай

Актьорът в ролята на Фердинанд: България никога не е била обичана от Великите сили, но за това пък е имала голяма смелост в миналото, дай Боже и сега да е така

Тържествата за Независимостта на България онлайн от Велико Търново предава БТВ. Говори артистът, който към този момент 10 години извършва ролята на Фердинанд при четенето на манифеста в църквата " Св. 40 мъченици ": 

" Преди мен Сава Димитров и други сътрудници са изпълнявали тази роля. Аз от 10-тина години чета манифеста на този празник и се надявам сполучливо да възпроизвеждам вълнението и въодушевлението, което са изпитвали нашите предшественици през това време. 



Трябва да имаме знания при какви условия е била оповестена Независимостта. Не е било елементарно на нашите водачи на страната, оповестяването на този акт е означавало нарушение на всевъзможни интернационалните контракти по това време и се е изисквало огромен кураж, с цел да застанеш, тъй като нашите ръководители се оказват сами. Те не получават поддръжка от нито една велика мощ и от нито един комшия.  

Ние би трябвало да търсим, не да се връщаме към предишното, само че то по някакъв метод да ни вдъхновява да имаме бъдещи дела. В момента не бихме могли да бъдем на висотата на нашиете ръководители по това време, когато всички велики сили държат да се възвърне Берлинския контракт. 

Тази сага завършва на 30 септември, когато българското държавно управление изпраща нота на товашното държавно управление в Османската империя и споделя, че в случай че до 3 дни не ни признаят Независимостта, ние обявим война. И както знаете, война няма оповестена. Дай Боже някой ден да имаме такова самочувствие и такава страна. 

България и тогава и в този момент не получава съчувствието на целия свят. Има недолюбване на нашия народ. Между народите би трябвало да има взаимно почитание и респект. "  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР