Търгуваните обеми биткойни в Турция се увеличават, докато правителството продължава

...
Търгуваните обеми биткойни в Турция се увеличават, докато правителството продължава
Коментари Харесай

Турция прегръща биткойна, докато Ердоган прилага учебника на автократите

Търгуваните размери биткойни в Турция се усилват, до момента в който държавното управление продължава с напъните си " да изгори " локалната валута, написа в разбор колумнистът на CoinDesk Дейвид З. Морис.

За всички наподобява като че ли турският президент Реджеп Ердоган е изгубил мозъка си: при инфлация от към 20% управляващите предходната седмица намалиха главния лихвен % до 18% от 19% (не, не е грешка), вместо да го усилят, с цел да затегнат паричното предложение.

Валутните пазари реагираха в сходство с упования ход – турската лира поевтинява стремглаво по отношение на американския $ към този момент втора седмица. Понижението е реалност и на фона на изявленията на президента, с които отбрани решението на вярната му централна банка.

На този декор някои турци към този момент се насочват другаде: BTCTurk, една от дребното локални тържища, които правят покупко-продажби лири-биткойни, отбелязва доста нарастване в търгуваните размери, демонстрират обществени данни. Този интерес е налице макар релативно скорошния срив на две турски тържища, едната от които наподобява е била машинация.

Правителството на Ердоган забрани заплащанията с криптовалути през април, само че притежанието на криптовалути към момента е законно – най-малко към този момент. За страдание, логиката на сегашната обстановка може да накара Ердоган да затегне още повече хватката към бранша, защото търговията лира-биткойн може да окаже още напън върху турската валута, позволявайки приключването на капитал.

Ердоган има вяра, че намаляването на лихвените проценти – което прави парите по-евтини и по-достъпни, някак ще ограничи инфлацията. Наскоро той даже назова лихвените проценти „ демон “ – колеблив зов за ислямски морал в лицето на икономическата действителност.

„ Просто е полуда, няма никакво опрощение за тези ходове, както нямаше опрощение и за пониженията на лихвите, които видяхме до момента през годината “, разяснява управител на активи пред Wall Street Journal. „ Ердоган води своя лична парична политика “, добавя той.

Не е мъчно да се разбере същинският претекст на Ердоган (малко или много) да включи принтера: запазването на лихвите ниски е един от дребното принадлежности, с които разполага, за закрепването на турската стопанска система. В кратковременен аспект страната стана жертва на няколко поредни удара по стопанската система си от районната неустойчивост и коронавирусната пандемия, която засегна основния бранш на туризма.

В по-дългосрочен проект картината е още по-притеснителна: от 2013 година турският БВП се срина от над 950 милиарда $ до 720 милиарда $ отчасти с помощта на неустойчивостта след проваления опит за прелом против Ердоган през 2016 година Усилията на президента да стабилизира нещата от години са извънредно нетрадиционни, разчитайки най-много на неустойчиви равнища на дълг.

Ердоган към този момент не разполага и с самостоятелен стопански съвет, който да дава отпор, откакто уволни няколко шефове на централна банка поради това, че не следват неговата линия. Всичко това прави актуалната вълна на неустойчивост още по-опасна за притежателите на лири.

Турция на Ердоган бързо се трансформира в типичен случай за евентуалните изгоди от биткойна за поданици на страни с нежни валути или властнически водачи, които избират краткосрочните политически триумфи посредством инфлационни политики.

За благополучие, Турция е близка с Европа и турците сега имат най-малко някакъв достъп до долари и евро, с цел да защитят парите си. Но в доста други също толкоз потърпевши райони сходен разкош не е вероятен и биткойнът е единствената алтернатива.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР