Търговците настояват за спешен ремонт на Четвъртък пазара, защото търпят

...
Търговците настояват за спешен ремонт на Четвъртък пазара, защото търпят
Коментари Харесай

Търговците на Четвъртък пазара: Плащаме наеми като в мол, а ...

Търговците упорстват за незабавен ремонт на Четвъртък пазара, тъй като търпят големи загуби в студените и доста горещите дни. От една страна, зарзаватът замръзва или дава фира, а от друга, когато времето е неприятно, няма купувачи. Плащаме наеми като в мола, а се крием зад найлоните, твърди Елка Пенчева, която продава домати и краставици на пазара в центъра на Пловдив.

„ От доста години работя тук, имам постоянни клиенти и не желая да ангажирам магазин, тъй като съм привикнала с работното си място. Но се чудя за какво в постройката, макар че е строена не толкоз от дълго време, няма дограма “, разсъждава Елка Пенчева.

Жената не е единствена измежду търговците, които се надяват най-сетне да инсталират прозорци и порти. „ Доста хладно е, оня ден, до момента в който пазарих, ми замръзнаха ръцете, а сякаш не сме навън. Не знам по какъв начин се усеща човек, който през целия ден е на едно място и извън духа, като на битпазар “, включва се в диалога разговорлив мъж, до момента в който цялостни торбичката със зарзават.

Сградата на емблематичното пазарище е издигната преди повече от 10 години, само че беше оставена с отворени порти и прозорци, евентуално за спестовност на парите. В същото време беше построен под земята паркинг, а на горното равнище ​- просторна повърхност за заведение за бързо хранене или ресторант. Паркингът се употребява и от търговците, и от посетителите, заведението обаче си остана единствено на хартия поради безкрайните правосъдни каузи с кандидат-наемател. Минималните средства, които се заделят за Оперативна програма „ Общински пазари “, не стигат за по-сериозен ремонт, камо ли за дограма, макар че приходите от търговците отиват в градския бюджет.



„ Хората са прави да желаят Четвъртък пазарът да стане по-уютен и да не студуват през зимата. Ако ни се провиснал пари от бюджета, ще сложим дограма. Веднага ще сложим СОТ, вместо да наемаме охранители, които пазят пазара. Вратите ще са автоматизирани, ще се отварят с сензори, ще бъде доста по-удобно и за посетителите. От друга страна, ще плащаме 30 лв. на месец за видеонаблюдение вместо сегашните 3000 за жива защита “, разяснява шефът на Оперативна програма „ Общински пазари “ Запрян Тодоров.

Той се надява, че в новия бюджет ще има средства найлоните най-сетне да се сменят с дограма.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР