Търговците на едро предлагат месото на магазините за 20 лева,

...
Търговците на едро предлагат месото на магазините за 20 лева,
Коментари Харесай

На село агнешкото се продава между 9 и 12 лв.

Търговците на едро оферират месото на магазините за 20 лв., а магазините ще го продават на най-малко 25, твърди животновъдът Стоян Лучев.

На цени от 9 до 12 лева излиза от фермата живото агнешко месо две седмици преди Великден, оповестява " Марица ".

Стопаните вършат описи с мераклии да се снабдят с прясно агнешко и за двата празника - Великден и Гергьовден. 70 души чакат да купят от кошарата на Стоян Лучев в Кърнаре за празниците, като записването продължава.

Той и синът му се грижат за 360 овце, ще продават тази година кг живо тегло за 9,50-10 лв.. Това е с 1,50 -2 лв. повече от предходната година, а повода е повишаването на съсредоточения фураж и други разноски. 

Търговци на едро към този момент са купили 120 агнета от Лучеви, като се чака да ги продадат по-късно в магазина на 20 лв., а магазинът ще ги предложи на най-малко 25 лв., пресмята животновъдът, който от 20 години се занимава с развъждането на животни. 

Според Лучев цената на агнешкото може да падне, в случай че пазарът ни се окаже залят от импорт от Македония, Румъния или от Гърция. Засега обаче българите избират прясното българско агнешко.

За разлика от други години, когато този тип месо се купуваше най-вече за празниците и не се търсеше през другото време, защото българинът предпочиташе свинско и пилешко, в този момент се купува съвсем целогодишно. Пик в търсенето има и на овче месо за курбани.

" Хората поръчват и купуват от фермите, колят и затварят в буркани и консерви, тъй като в магазина е скъпо, а и химията в тях ги тормози ", описа фермерът. И изясни, че стадото си храни не с гранули, а единствено с царевица и люцерна. А най-търсени от клиентите са агнета сред 20 и 30 кг живо тегло.   

По 9 лева върви живото тегло на агнешкото на едро, на дребно го даваме с 1 лева по-скъпо, разяснява Павлина Христова. Фермата й в харманлийското село Българин работи най-вече с кланици в района.

Агнета до 30 кг се продават за 12 лева живо тегло. Търсенето е огромно, работя най-вече с дългогодишни клиенти, разяснява животновъдът Здравко Узунов, който отглежда над 2000 овце и агнета.  

Спрямо предходната година цената на живото тегло на агнешкото е скочила с 2 лева Неизбежно е, фуражът нарастна с 35-40 ст.  скочиха и други разноски, разясняват фермерите.     

В магазинните в Хасково агнешкото се търгува на цени от 22 до 24 лева Във веригите цената с 2-3 лева по- ниска.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР