Търговците и производителите на храни в Европа предупредиха за сезонен

...
Търговците и производителите на храни в Европа предупредиха за сезонен
Коментари Харесай

За недостиг на храни през зимата предупреждават търговци и предвиждат повишаване на цените

Търговците и производителите на храни в Европа предизвестиха за сезонен дефицит и доста нарастване на цените на необятен набор от ежедневни артикули тази зима, като приканиха за държавна поддръжка за компенсиране на възходящите разноски за сила, написа Файненшъл таймс.

Copa-Cogeca - съюзът на фермерите в Европейски Съюз, както и FoodDrink Europe и PFP - две от огромните асоциации на производители на храни, обявиха, че техните членове към този момент са почнали да затварят предприятия и да понижават производството си, като желаеха хранителната верига да бъде изключена от всевъзможни европейски проекти за нормиране на силата.

" Последните нараствания на цените на силата, изключително на природния газ и електрическата енергия, заплашват непрекъснатостта на индустриалните цикли в хранително-вкусовата индустрия и затова способността да се продължи доставката на съществени селскостопански артикули, хранителни артикули и фуражни първични материали ", се споделя в изказване преди изключителната среща на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Брюксел.

Цените на силата скочиха тази година поради войната в Украйна, като Русия понижи газовите потоци към континента в отговор на глобите. Това породи опасения за ограничение на потреблението на сила, когато търсенето се усили през студените месеци.

Пека Песонен, общоприет секретар на Copa-Cogeca, съобщи, че тази зима европейските купувачи ще се сблъскат с още по-високи цени и дефицит на доста плодове и зеленчуци.

" Това е нещо, което не сме виждали до момента ", сподели той. " Никой не е очаквал, че това ще се случи и ще има толкоз необятни последствия. "

Енергията се употребява в цялото произвеждане на храни - от торенето до прибирането на реколтата и охлаждането. Песонен изясни, че млекопреработвателната и хлебопроизводствената индустрия са изключително наранени от повишението на цените, защото пастьоризацията и процесът на произвеждане на мляко на прахуляк са енергоемки.

По данни на Европейската комисия цените на маслото в Европейски Съюз са се повишили с 80 % през годината до юли, на сухото мляко - с над 50 %, а на говеждото месо - с 28 %. Но фермерите настояват, че разноските нарастват все по-бързо.

Много производители на плодове и зеленчуци към този момент понижават насажденията за идната годишна продукция, като някои от тях настояват, че по-високите разноски за поддръжка на оранжериите им надвишават парите, които биха могли да завоюват.

Най-големият производител на домати в Швеция, Nordic Greens, съобщи, че няма да засажда зимна годишна продукция, защото не може да си разреши електрическа енергия. Оранжериите в Нидерландия, вторият по мярка експортьор на селскостопанска продукция в света след Съединени американски щати, също няма да се употребяват.

Тези, които отглеждат навън, възнамеряват да създават по-малко, тъй като не могат да си разрешат да охлаждат продуктите си и да удължават периода им на валидност. Белгийските производители на ябълки, да вземем за пример, биха имали доста по-кратък сезон, без да могат да съхраняват плодовете си.

" Ще имаме по-голяма сезонност, като някои артикули няма да са налични или ще са доста скъпи ", сподели Песонен.

Министрите на енергетиката ще обсъдят предлагането на Европейската комисия страните членки да постановат изключителни налози на фирмите за електрическа енергия, употребяващи газ, и на производителите на изкопаеми горива. Но приходите евентуално ще бъдат употребявани за подкрепяне на семействата да заплащат сметките си, а не на предприятията.

В Обединеното кралство новият министър-председател Лиз Тръс даде обещание 100 милиарда паунда за ограничение на сметките на потребителите и предприятията.

Реколтата през 2022 година от културите, отглеждани в отопляеми оранжерии във Англия, като краставици и чушки, ще бъде по-малко от половината от нормата поради високите цени на силата.

Културите, които се отглеждат, ще бъдат доста по-скъпи. " Сега гледаме към краставица за 1 паунд. Преди беше 60 пенса ", споделят от сектора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР