Търговци в магазинната мрежа използват периода около празниците, в който

...
Търговци в магазинната мрежа използват периода около празниците, в който
Коментари Харесай

За 20% отстъпка: Нов търговски трик събира личните ни данни

Търговци в магазинната мрежа употребяват интервала към празниците, в който потребителите пазарят по-активно и в по-големи количества, с цел да ги стимулират да си записват клубни карти или да изтеглят приложения на мобилните си устройства и да станат част от лоялната им потребителска общественост, откриха от онлайн платформата „ Ние, потребителите “. 

Актуалният тренд заменя обичайните директни отстъпки с избран % и има за цел събиране на персонални данни на клиентите и приемане на тяхното единодушие за абониране за бюлетини, предложения за събития на марката или търговеца, акции за понижения и др. 

Така да вземем за пример, търговец на козметика е оповестил тридневна акция за отстъпка от 20% на всички продукти в магазина и при всяка покупка приканва потребителя да си направи безвъзмездна регистрация и да стане член на програмата му за лоялни клиенти, против което ще получава преференции при извършване на покупки, подарък за рождения ден и прочие Докато потребителят попълня формуляра, касиер-консултантът изисква от него паралелно с това да му диктува данните си (име, имейл, телефон и рождена дата), с цел да ги вкара в компютъра. На сантиметри от тях има още най-малко няколко други клиенти, които ги чуват, могат да ги запишат и да злоупотребят с тях. Освен това, наподобява се събират прекалено доста данни - потребителят избира дали информацията да му бъде предоставяна на имейл, с SMS или посредством позвъняване, а се взимат и електронния адрес, и телефона. 

Другата неправда е да задължават хората да се съгласяват да получават бюлетин, с цел да се снабдят с клубна карта за отстъпки, които биха могли да наблюдават и по своя лична самодейност. Нищо не постанова вземането на единодушието на потребителя за изпращане на известия за задачите на директния маркетинг, още повече че законът категорично не разрешава имейли до физически лица без тяхното авансово позволение, каквото търговецът по този метод на процедура получава.  

Оказва се, че с издаването на клубната карта потребителят автоматизирано получава регистрация в онлайн магазина, без да е поискал или самичък да си е направил такава, а в Общите условия написа, че покупки могат да се правят и без акаунт.  

Наред с нарушаванията се следят и маркетингови трикове за обвързване на потребителите с карти. Търговец на дрехи е оповестил 5-дневно понижение от 20% единствено с потребителски карти, които може да се извадят незабавно. Оказва се обаче, че тези карти се оферират целогодишно, само че офертата безспорно подканва към покупки и подтиква регистрацията. Подобен е и методът на дрогерия, която дава отстъпки единствено след изтеглянето на приложение, което обаче след инсталирането му изписва притеснителното известие: „ Покупката е сполучлива “. 

Има и други недотам правилни подходи. Например, слагането на витрината на частична информация за подарък с отпратка, че изискванията стават ясни на касата. Вътре потребителят схваща, че би трябвало да направи покупка на стойност близо ¼ от минималната работна заплата – нещо, което може да бъде изписано и на постера с офертата. 

Експертите поучават потребителите да внимават, когато дават свои персонални данни: кои и за какви цели, тъй като може тези техни данни да бъдат предоставени и на други компании, отново за маркетингови цели. Те припомнят, че постоянно можете да оттеглите единодушието си за обработването на вашите данни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР