Търговският излишък на Китай е скочил до рекордните 97,9 милиарда

...
Търговският излишък на Китай е скочил до рекордните 97,9 милиарда
Коментари Харесай

Китай с рекорден търговски излишък през юни


Търговският остатък на Китай е скочил до рекордните 97,9 милиарда $ през юни, откакто растежът на износа се е ускорил в резултат на облекчаването на антивирусния надзор, който краткотрайно затвори Шанхай и наруши търговията, съобщи Асошиейтед прес.

Износът се е нараснал със 17,9 на 100 до 331,2 милиарда $, засилвайки майския си ритъм от 16,9 на 100, сочат оповестените през днешния ден митнически данни. Вносът се е повишил единствено с 1 % до 233,3 милиарда $ като симптом на слабото вътрешно търсене.

Почти без напредък на вноса, остатъкът във външната търговия на Китай е скочил с 90 % на годишна основа.

Експортът към Съединени американски щати е повишен с цели 19,3 % по отношение на година по-рано до 56 милиарда $ макар трайно високите мита в комерсиалната война поради софтуерните упоритости на Пекин. Вносът на американски артикули се е нараснал с 1,7 на 100 до 14,6 милиарда $.

Излишъкът в търговията със Съединени американски щати, който е сензитивен политически въпрос, се е повишил с 26 % на годишна основа до 41,4 милиарда $. Това бе една от аргументите, подтикнали тогавашния президент Доналд Тръмп да стартира комерсиалната война посредством повдигане на вносните мита, напомня АП.

За цялото първо полугодие размерът на китайската външна търговия се е покачил с 10,3 на 100 до 3,08 трилиона $, като стокообменът със Съединени американски щати е повишен с 12,7 % до 383,93 милиарда $, заяви ТАСС, цитирайки днешния митнически отчет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР