Вицепрезидентът беше гост на откриването на Сигурна зона за непридружени

...
Вицепрезидентът беше гост на откриването на Сигурна зона за непридружени
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова беше гост в Харманли на откриването на сигурна зона за непридружени деца бежанци

Вицепрезидентът беше посетител на откриването на „ Сигурна зона за непридружени деца бежанци “ в Регистрационно-приемателния център в град Харманли. Сигурната зона в Харманли е основана взаимно с Държавната организация за бежанците, УНИЦЕФ България и Международната организация по миграция (МОМ) България, с поддръжката на Държавния департамент по миграция (SEM) на Швейцария.

В приветствието си особено посочи дейната активност на Държавната организация за бежанците. „ В грижата за бежанците създадохте стандарти, които са образец в целия Европейски съюз “, съобщи тя. От своя страна шефът й Мариана Тошева благодари на вицепрезидента за положителното съдействие. „ Присъствието на всички български институции през днешния ден демонстрира, че България не бяга от своята отговорност, дружно решаваме проблемите “, уточни Йотова и акцентира, че страната ни е измежду първите с максимален брой непридружени деца бежанци.

Вицепрезидентът съобщи, че нужното законодателство е налице, само че постоянно практиката се сблъсква със закона и има много проблеми за решение – от идентифицирането на влезлите нелегално в страната деца през намирането на настойници до интеграцията им.

Йотова изрази своите запаси към дефинитивно признатия неотдавна Пакт за миграцията и убежището. „ 10 години костваше на европейските институции да изготвят това законодателство. Опасявам се, че главната тежест още веднъж ще падне върху страните от външните граници на Европейски Съюз, каквато е България. Принципът на взаимност и релокация няма да проработи и съм уверена, че значително страни ще предпочетат да платят сума в европейския бюджет, вместо да одобряват мигранти “, разяснява вицепрезидентът пред публицисти. Тя уточни, че през идващите две години пред България следва доста работа, защото не се чака миграционният поток да стихне поради военните спорове по света.

„ Днес споделяме на децата бежанци, че не са сами, могат да разчитат на нашата протегната ръка, могат да оставят обратно ужасите, които са претърпели. Обещаваме им сигурност и бъдеще и ги поддържаме да мечтаят – няма нищо по-страшно на този свят от деца, които не знаят защо да мечтаят, тъй като са виждали единствено войни и опустошения “, акцентира. Вицепрезидентът благодари на медиите, че отразяват човешкото лице на войната, тъй като „ бежанците не са бройки в таблици, а живи хора със своята орис “.

Снимка: Президентство на Р. България

 

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР