Коста Рика е интересна дестинация, която крие куп природни чудеса.

...
Коста Рика е интересна дестинация, която крие куп природни чудеса.
Коментари Харесай

Пещерата на смъртта, в която нищо не може да оцелее

Коста Рика е забавна дестинация, която крие куп естествени чудеса. Наред с екзотиката, дъждовните гори и страхотното биоразнообразие, страната е дом и на още една забележителност.

Тя се крие в туристически комплекс край вулкана Поас и на пръв взор е просто дребна дупка в скалата. Известна е обаче като Пещерата на гибелта, защото убива всичко живо, което влезе в нея.

Дълбока е едвам 2 и дълга 3 метра. Именно това я прави примамливо леговище за инсекти, птици и дребни животни.

Изглежда напълно безвредна, само че влизането в нея може да им коства живота.

В пещерата има извънредно висока централизация на въглероден двуокис. Той няма цвят, аромат или усет и както знаем, участва на всички места в атмосферата, в последните години и в несъразмерни количества.

В количествата, в които е в тази пещера обаче, въглеродът е токсичен. За да показват това пред туристите, локалните екскурзоводи палят факла и я пъхат в дупката в скалата. Тя бързо загасва поради неналичието на О2 и високата централизация на въглероден диоксид.

Вероятно въглеродът изтича в пещерата от тектоничен разлом и е е резултат от вулканичната интензивност в региона и реакцията на минералите подземен, които са изложени на висока температура от магмата. Вулканът Поас е деен.

Резултатът е, че в пещерата се изпускат към 30 кг. въглерод на час.

Смъртоносните свойства на дребната дупка са открити инцидентно при градежа на близкия СПА комплекс. Един от служащите се доближил прекомерно до входа на пещерата и се почувствал зле. Така се наложило изследване на региона и е открита заплахата от другояче обикновено изглеждащата дупка.

Край пещерата има няколко табели, които предизвестяват, че в нея не трябва да се влиза, само че тесният вход така и така стопира много от искащите. Освен това най-високите концентрации въглерод остават на дъното, защото този газ е по-тежък от въздуха и го измества, написа pochivka.blitz.

Това го прави най-смъртоносен за дребни животни, които стартират да се задушават малко откакто влязат в дупката. Хората от СПА комплекса описват, че най-често жертви на пещерата стават плъхове, змии и дребни птици.

Самата дупка пък от дълго време е станала туристическа атракция и си е спечелила славата на една от дребното комерсиални пещери по света, които се посещават, с цел да не се влиза в тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР