Търговските банки са поискали одобрение за кредити по двете гаранционни

...
Търговските банки са поискали одобрение за кредити по двете гаранционни
Коментари Харесай

ББР одобри кредити по гаранционните си програми за над 213 млн. лева

Търговските банки са поискали утвърждение за заеми по двете гаранционни стратегии на Българската банка за развиване /ББР/ за над 213 млн. лева Това сочат данните към средата на ноември т.г., оповестиха от ББР. 

929 компании са получили утвърждение по гаранционната стратегия за поддръжка на бизнеса, обиден от пандемията COVID-19. Общият размер на доказаните за гарантиране заеми е близо 120 млн. лева Най-сериозен остава ползата от секторите търговия, туризъм, превоз и произвеждане. Сред подкрепените са още компании в областта на селското стопанство, строителството, услугите и рекламната активност.

Физическите лица , които са получили удостоверение да получат безлихвени заеми до 4500 лева, са 22 403, показват от ББР. Общата стойност на утвърдените заеми е малко над 93 млн. лева. 

Исканията за разпределяне на заем са близо 35 000, като 688 се преглеждат сега. Средният размер на заемите е 4231 лева. 

По програмата в поддръжка на бизнеса ББР към този момент ще подсигурява отпущането на заеми до 1 млн. лева за дребни и междинни предприятия и до 2 млн. лева - за огромни компании, които търпят отрицателни последствия от пандемията. Кредитите се отпускат от осем банки-партньори, при понижени условия за поръчителство и опция за гратисен интервал до три години. Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, по този начин и съществуващи заеми. Условието е компаниите да изпитват усложнения през 2020 година и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година. 

По другата антикризисна стратегия - за безлихвено кредитиране на физически лица, се отпускат заеми до 4500 лв. - едновременно или до три транша от по 1500 лв.. Кандидати могат да бъдат чиновници, които са били в насилствен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято активност е била краткотрайно прекратена поради изключителната конюнктура. Максималният период на погасяване е пет години, с най-малко шест месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисионни и неустойки. 

Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които не престават да одобряват заявки за безлихвени заеми. Срокът за кандидатстване по гаранционната стратегия за физически лица е до края на 2020 година, до момента в който по тази за бизнеса е продължен доникъде на юни 2021 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР