Търговски вериги ни цакат с цени за пластмасови кутийки за

...
Търговски вериги ни цакат с цени за пластмасови кутийки за
Коментари Харесай

Колко ни цакат с пластмасовите кутийки в магазина?

Търговски вериги ни цакат с цени за пластмасови кутийки за храна от топлия щанд. От началото на годината минималната цена на пластмасовите кутии за еднократна приложимост беше нараснала на 25 ст., а на пластмасовите чаши на 10 ст.

Търговските вериги и заведенията, които оферират пластмасови консумативи за еднократна приложимост, са задължени да оферират на клиентите и различни разновидности на съдове за храни и питиета, само че постоянно не го вършат. Така на клиента просто се постанова да заплати по-високата цена, а нищо не подкрепя намаляването на отпадъците, тъй като няма опция, написа " Труд ".

В края на 2021 година беше призната Наредба за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. С нея от началото на 2023 година беше въведена минимална цена на пластмасовите чашки за еднократна приложимост от 5 ст., а на пластмасовите кутии за храна - 20 ст. Всяка година тези минимални цени нарастват като през 2027 година би трябвало да станат най-малко 25 ст. за чашка и 40 ст. за кутия.



Повечето заведения към този момент смениха пластмасовите чашки за кафе за еднократна приложимост с картонени. Но не е такава обстановката с кутиите за храна. Минималната цена се отнася за съдове за храна като кутии, със или без похлупак, употребявани за предпазване на храна, която e предопределена за незабавна консумация, както на място, по този начин и за изнасяне от обекта; по принцип се употребява от съда; или е подготвена за консумация без по-нататъшно готвене. Такива кутии веригите употребяват за храната от топлия щанд, където продават да вземем за пример пържени картофи, кюфтета, супи и готвени ястия. Използват такива кутии и при продажбата на редица артикули на грамаж като да вземем за пример маслини, подправени чушки, разнообразни салати и разядки. Проблемът е, че в доста случаи не съблюдават наредбата и не оферират на клиентите опция - да вземем за пример хартиени, бамбукови или стъклени съдове.

Наредбата изисква търговците да слагат на видно място осведомителна табела, съдържаща информация за: единична цена на пластмасовата кутия, нездравословното влияние на пластмасовите консумативи за еднократна приложимост върху околната среда, както и за вероятните други възможности на пластмасовите кутии. Но такива осведомителни табла постоянно липсват, а в множеството случаи комерсиалните вериги не оферират и опция.

Към момента законодателството не разрешава клиентите да носят лични съдове, в които да поставят храната. Но търговците са длъжни да предложат различни разновидности на пластмасовите кутии и чаши. Именно това е задачата на наредбата - с повдигането на минималната цена на пластмасовите кутии и с предлагането на различен вид клиентите последователно да понижат използването им. На места най-малко част от предлаганата храна слагат в хартиени пликове, да вземем за пример кюфтетата и надениците, а в кутии поставят супите и ориза. В редица заведения, които оферират храна за у дома, са сменили материала на предлаганите кутии - те не са от пластмаса и клиентът не заплаща нищо в допълнение. Но към момента има огромни търговски вериги, в които за предлаганата храна няма никакви други възможности. При липса на опция единственият резултат за клиента е да заплаща по-висока цена за кутиите без да има никакъв позитивен резултат за природата. Наредбата работи от повече от година, а към момента никой надзорен орган в страната не е съумял да принуди всички търговци да съблюдават разпоредбите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР