Търговията с дялове на нови 4 индексни борсово търгувани фонда

...
Търговията с дялове на нови 4 индексни борсово търгувани фонда
Коментари Харесай

Търговията с 4 нови борсово търгувани фонда стартира на БФБ-София при засилен интерес

Търговията с дялове на нови 4 индексни борсово търгувани фонда стартира през днешния ден на БФБ-София. Фондовете са: Expat Greece ASE UCITS ETF, Еxpat Romania BET-BK UCITS ETF, Expat Poland WIG20 UCITS ETF и Expat Czech PX UCITS ETF, и са основани от ръководещото сдружение Експат Асет Мениджмънт ЕАД.

Борсовите им кодове са надлежно: GRX, ROX, PLX и CZX. Фондовете се търгуват в Сегмент борсово търгувани артикули на Основния пазар BSE на БФБ-София.

Новите фондове ще следват придвижването на главните показатели за акции на тържищата в Гърция, Румъния, Полша и Чехия.

„ Убедени сме, че стартът на търговията с дялове на новите борсовo търгувани фондoве ще даде спомагателен подтик в ликвидността на финансовия ни пазар. Очакваме с

неспокойствие и останалите фондове, за които към този момент бе издадено регулаторно утвърждение.

С тях борсата ще се трансформира в единствената платформа в района, предлагаща директна опция за следване на представянето на толкоз пазари от Централна и Източна Европа. “, сподели Иван Такев, изпълнителен шеф на БФБ-София по време на формалната гала през днешния ден.

" Смятаме да превърнем София в районен център на ETF промишлеността, като планираме листване на фондовете във Франкфурт, където фондът върху SOFIX се търгува и пътят е проправен. Планираме да листваме фондовете и в Лондон, който ще остане световен водач за търговия с активи от разрастващите се пазари, даже и след Brexit ”, съобщи още Димов. Той благодари на регулатора и на БФБ – София за сериозната работа към тези фондове през последните месеци.

В дълготраен проект се обмисля и основаване на ETF-и върху показателите на Турция и Русия.

Към момента оборотът на Сегмента за борсово търгувани артикули доближава рекордните 211 717 лева.

Фондовете са ориентирани към всички видове вложители и напъните ще са фокусирани и върху пенсионни фондове и други институционални вложители, както и върху самостоятелните вложители и върху задграничните вложители, разясни от своя страна Никола Веселинов, действен шеф в " Експат Асет Мениджмънт ".

Още във вторник имаше нови записвания на дялове в 4-те фонда, като дяловете на инструментите за Румъния, Полша и Чехия се усилиха от 60 150 на 80 000 дяла, а за Гърция - от 60 150 на 90 000 дяла.

Следваща стъпка ще бъде регистрацията на всички ETF принадлежности на Експат на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Фондът на Експат, идващ българския показател SOFIX, Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, към този момент се търгува на немската борса, а крослистингът ще сътвори изчезналата връзка сред Българска фондова борса – София и световните пазари и интернационалните вложители.

Номиналната стойност на един дял от фондовете е 1 евро. Вид на дяловете:

безналични, поименни, свободно прехвърляеми. Маркет-мейкър на излъчванията е капиталовият медиатор БенчМарк Финанс АД. Максималният размер на

отклонението в % сред котировките “купува “ и „ продава “ (спред) е 5%.

Минимална стойност на котировката в парично изражение все още на въвеждането й е равностойността на 2 500 лева в евро.

Бенчмаркът на родния финансов пазар SOFIX се намалява през днешния ден с 3.20 пункта или 0.45 % до 712.20 пункта. Спадове записват без изключение и другите борсови измерители.

Това се случва на фона на фона на 276 подписани покупко-продажби от сутринта, формирали оборот на контролирания пазар от над 1.718 млн. лв..

И през днешния ден най-ликвидната компания на родния финансов пазар е Химимпорт АД с трансферирани 529 840 бумаги на цена от 2.4000 лв. за лот.

При трансферирани едвам 300 акции на Фонд Имоти АДСИЦ, те бележат спад от 16.67 на 100.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР