Търговията на Русия с Китай набира скорост. Тази година ще

...
Търговията на Русия с Китай набира скорост. Тази година ще
Коментари Харесай

Русия и Китай приближават търговски рекорд

Търговията на Русия с Китай набира скорост. Тази година ще бъде подложен нов връх. Страните към този момент са търгували толкоз, колкото през цялата предходната година. Любопитно е, че китайският импорт не превзема толкоз интензивно съветския пазар, който е освободен от западния бизнес. Докато Русия демонстрира сериозен растеж на износа за китайския пазар. Защо се случва това?

Търговският оборот сред Китай и Русия през януари-октомври 2022 година се е нараснал с 33% и е достигнал 153,93 милиарда $. Тоест към този момент доближи годишното рекордно равнище от предходната година.

Само през октомври търговията беше покрай 18 милиарда $. Ако същите темпове на напредък продължат през ноември и декември, тогава до края на тази година Русия и Китай може да се приближат до задачата си от 200 милиарда $. Преди това сътрудниците възнамеряваха да реализират подобен оборот едвам през 2024 година Новата геополитическа обстановка обаче отвори благоприятни условия това да стане година или даже две по-рано.

Какво оказва помощ за растежа на търговията с Китай? Най-голям принос имаше съветският експорт, който се усили с съвсем 50% за 10 месеца на годишна база и възлиза на към 95 милиарда $. Докато Китай достави на Русия доста по-малко - единствено 60 милиарда $. Ръстът на китайския импорт в Русия не е толкоз огромен - единствено 13%.

Русия съумя да усили толкоз съществено износа си за Китай с помощта на увеличението на доставките на своите енергийни запаси, както във физическо, по този начин и в парично изражение.

„ Газът, петролът и въглищата имат забележителен принос. Въглищата са артикул с по-малък марж на облагата и ние би трябвало да ги продаваме на Китай с отстъпка, само че като размери имаме доста нарастване на доставките по отношение на предходната година “, споделя Игор Юшков, водещ специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

Тази година доставките на съветски въглища за Китай се усилиха от 2,5 милиона тона през февруари до 8,4 милиона тона през август. През 2021 година доставките за Китай набъбнаха до 53 милиона тона, чакат се повече тази година.

„ Китай усили съществено потреблението си на въглища, тъй като са по-евтини от газа и няма потребност да се конкурира с европейците за наличен ВПГ. В същото време Китай употребява стотици милиони тонове въглища и с наслада би внесъл още повече съветски въглища. И даже бихме могли да удвоим доставките. Но нашите железници не може да се оправят. Те са задръстени от нашите въглища, инфраструктурата не може да се оправи “, споделя Юшков.

Що се отнася до газа, като цяло Китай тази година стартира да купува по-малко газ от предходната година. В същото време доставките на съветски газ за Китай нарастват рекордно. „ Китай сведе до най-малко покупките от снабдители на ВПГ, тъй като ВПГ е безценен. И той усили покупките на газ от снабдители по тръбопроводи - от Туркменистан и Русия, тъй като цената им е по-ниска. В договорите им с Китай цената е обвързана с петрола, а не със тържищата, както е при договорите за доставка на ВПГ. Това разрешава на Китай да купува съветски газ посредством “Силата на Сибир ” на комфортни цени “, изяснява източникът.

В резултат на това специалистът чака, че Китай ще купи даже повече от планувания размер от 15 милиарда кубически метра тази година. Като се има поради, че съгласно проекта доставките за китайския пазар нарастват с 5 милиарда кубически метра всяка година.

„ От една страна, съветският газ също нарастна, въпреки това той към момента е по-евтин за Китай от всеки различен газ. Затова Китай точи оптимално през нашата тръба. В някои месеци Русия като цяло беше най-печелившият снабдител на газ за Китай “, отбелязва Юшков. В същото време Русия печели както от растежа на размерите, по този начин и от растежа на цената.

Физически Русия може да достави още повече газ на китайския пазар, защото Китайската държавна тазова и петролна компания има контракт за закупуване на 3 милиона тона ВПГ от Ямал. Въпреки това, съгласно специалиста, всички тези количества са отишли на европейския пазар, защото китайската компания е работила като търговец и е препродала този газ, печелейки от сериозна разлика в цената. Въпреки това Пекин ясно загатва, че държавните компании би трябвало да спрат тази процедура и да изпращат ВПГ на вътрешния пазар. Следователно обстановката може да се промени.

И най-после, Русия усили доставките на нефт за Китай. „ Китайците не поставят яйцата си в една кошница, те имат доста снабдители на нефт. Обемът на вноса на нефт в Китай е несиметричен по месеци заради огнища на ковид и блокировки. Това се отрази на размерите на потреблението и търсенето на нефт. Но с помощта на отстъпката Русия е един от най-печелившите снабдители на нефт за него. Затова, несъмнено, Пекин взе нашия нефт и маневрира с по-скъпия нефт, т.е. понижи покупките “, споделя Юшков.

Русия ще продължи да усилва износа на своите енергийни запаси за Китай, печелейки положителни пари. Но тук има доста въпроси за пренастройването. „ Железницата към този момент е задръстена с въглища и след въвеждането на петролно ембарго в Европейски Съюз на 5 декември остро ще изникне въпросът какъв е целта за експорт на Изток - нефт в цистерни или въглища? В чия изгода ще се реши този спор за правото на превоз на Изток? И какъв брой бързо ще се разшири потенциалът на железниците на изток? От това ще зависи размерът на търговията “, споделя специалистът.

От друга страна, до края на годината дават обещание да свържат находището Ковикта със “Силата на Сибир ”, което евентуално ще даде още повече благоприятни условия за доставки на газ за Китай.

В същото време газът ще остане липсващ и безценен артикул, защото през идващите години не се чака въвеждане в употреба на нови мощности за втечняване на газ, а потреблението пораства. Освен в случай че, несъмнено, тежка световна криза не стартира с внезапен спад в промишленото ползване, сподели източникът.

Най-интригуващият миг е какво ще се случи с петрола след 5 декември, когато ще бъде въведено ембарго в Европейски Съюз и Русия ще би трябвало напълно да премине към азиатските пазари.

„ Не е ясно какъв брой в допълнение Китай е подготвен да вземе. Но несъмнено ще се опитат да изтръгнат спомагателна отстъпка, да вземем за пример не 20, а 30 $, в подмяна на увеличение на размера на доставките “, споделя Юшков.

От друга страна, специалистите чакат, че вносът от Китай в Русия ще стартира да набира още по-осезаема скорост. „ Руският бизнес има доста по-големи очаквания за импорт от Китай: да вземем за пример, вносът на коли от Поднебесната империя на съветския пазар, който е освободен от европейски и американски производители, не е изцяло осъществен. В бъдеще чакаме последователно увеличение на експортните доставки на коли от Китай и локализиране на производството. Същото може да се каже и за китайската електроника “, споделя Владимир Чернов, финансов анализатор. Според него разликата в размерите на вноса и износа от Китай ще стартира да понижава през идващите месеци, само че е рано да се приказва за паритет на доставките.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР