Търговията на европейските фондови пазари е предпазлива и без ясна

...
Търговията на европейските фондови пазари е предпазлива и без ясна
Коментари Харесай

Предпазлива търговия на европейските борси преди началото на двудневното заседание на Фед



Търговията на европейските фондови пазари е внимателна и без ясна посока, защото вниманието на вложителите е ориентирано в най-голяма степен към започващото по-късно през днешния ден значимо двудневно съвещание на Федералния запас на Съединени американски щати.

Очаква се Фед да резервира без смяна досегашната си лихвена политика, само че в това време да даде дълго чаканият старт на последователно съкращаване на големия си финансов баланс за близо 4,5 трлн. $, който беше насъбран след световната финансова и икономическа рецесия чрез серия стратегии за " количествени удобства " (покупки на американски държавни облигации и на ипотечно-гарантирани скъпи книжа). Мнозинството вложители гледат на този предстоящ от централната банка на Съединени американски щати ход като на избор на доверие, че водещата международна стопанска система може да продължава да нараства и без непрекъснатата поддръжка от страна на Федералния запас.

Внимателно ще се наблюдават и осъвременените средносрочни прогнози на американските централни банкери във връзка с икономическият напредък, инфлацията и безработицата в Съединени американски щати, както и техните упования за осреднените равнища на федералната фондова рента до края на тази и през идващите няколко години. Краят на съвещанието в сряда вечерта ще бъде последван и от конференция на президента на Фед Джанет Йелън, която може да даде по-ясни индикации по отношение на опцията за още едно повишение на федералната фондова рента до края на годината.

Всичко това кара европейските вложители да бъдат внимателни, ограничавайки придвижванията на тържищата на Стария континент, защото вероятно повишаване на щатския $ по отношение на еврото и английската лира след съвещанието на Фед може да докара до по-нататъшно повишаване на европейските акции и противоположното - задълбочаване на спада на " зелените пари " да се отрази отрицателно на конкурентоспособността на европейския по отношение на американския бизнес.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява с 0,11%, а немският показател DAX - с 0,17%, до момента в който френският фондов показател се покачва едва с 0,05%, откакто главните тържища на континентална Европа бяха на облага през осем от последните двете сесии на търговия, отбелязвайки скок с над 4 на 100.

Предпазливото намаляване на акциите, търгувани на борсата във Франкфурт е реалност макар изненадващо положително изследване на института Zew, показващо стабилен напредък на инвеститорското доверие във водещата европейски стопанска система през септември.

Лондонският показател FTSE100 пък нараства с 0,33% посредством най-много на известно оттегляне на английската лира към 1,3500 щатски $ от нейният 15-месечен връх към 1,3615 равнището, ударен през предходната седмица (най-високо равнище за паунда след изненадващия избор в поддръжка за Брекзит на 23-ти юли предходната година).

Един от най-солидните спадове в границите на европейските тържища записват акциите на Heineken NV (понижение с 3,55%), откакто мексиканската компания Ferma съобщи, че ще продаде своя дял от 5,24% (за към 2,5 милиарда евро под формата на акции) в холандският пивоварен колос.

Акциите от финансовия бранш пък регистрират внимателно покачване, защото възможна затягаща парична и лихвена политика от страна значима централна банка като Фед би трябвало да е от употребява за кредитните институции по целия свят. Акциите на HSBC нарастват с 1,1%, на Lloyds Banking Group - с 0,49% и на Royal Bank of Scotland Group - с 0,83%, частично и заради повишените упования за идно още този ноември първо повишение на главната рента на Английската централна банка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР