Търговията на ЕС с Русия беше силно засегната след нахлуването

...
Търговията на ЕС с Русия беше силно засегната след нахлуването
Коментари Харесай

ЕС увеличи вноса от Русия само на една ключова суровина, ето как реагира Руският крал на металите

Търговията на Европейски Съюз с Русия беше мощно наранена след нахлуването на Русия в Украйна, като Европейски Съюз наложи ограничавания върху вноса и износа на няколко продукта. Ефектите от тези ограничения са изключително забележими през последните месеци. Оказва се обаче, че една основна суровина освен не е наранена, а търговията с нея се усилва.

Като се имат поради сезонно поправените стойности, както износът, по този начин и вносът спаднаха доста под равнищата преди нашествието на Русия.

Делът на Русия във вноса отвън Европейски Съюз спадна от 6,4% на 3,8% сред февруари 2022 година и септември 2022 година, сочат последните данни на Евростат. През същия интервал износът отвън Европейски Съюз за Русия спадна от 2,3% на 1,1 на 100. Търговският недостиг на Европейски Съюз с Русия доближи своя връх от 19,6 милиарда евро през март 2022 година След това той стартира прогресивно понижава и през септември 2022 година възлиза на 9,7 милиарда евро.
 Игра на наказания: Ето за какво Западът щади някои съветски олигарси, а други не
Игра на наказания: Ето за какво Западът щади някои съветски олигарси, а други не

Отговорът е композиция от политически, стопански и геостратегически съображения

Когато се преглежда делът на Русия във вноса отвън Европейски Съюз за шест основни продукта, се вижда мощен спад при въглища, природен газ, нефт, торове и желязо и стомана, до момента в който при никела делът леко се е нараснал. По-специално, максимален спад е регистриран при въглищата (от 45% през 2021 година на 13% през третото тримесечие на 2022 г.), природния газ (от 36% на 18%), торовете (от 29% на 17%) и желязото и стомана (от 16% на 5%). Същевременно обаче вносът на никел от Русия в Европейски Съюз се е нараснал (от 42% на 43%). 
 Снимка 603852
Източник:

Преди дни Владимир Потанин, ръководителят на най-големия производител на никел в Русия Norilsk Nickel в изявление за  заяви, че макар че западните наказания не са наложени против Norilsk Nickel, те оказват въздействие върху активността на компанията и я принуждават да поправя тактиката си.
 Владимир Потанин
Източник:

Владимир Потанин

Вторият най-богат човек в Русия (според Forbes) беше глобен от Съединени американски щати през декември, а към този момент е в черния лист на Англия и Канада. Европейският съюз обаче отхвърля да го глоби.

" По отношение на производството, логистичните вериги се трансформираха, системите за сетълмент се сринаха с всички произлизащи от това последици. Много планове се реалокират, както се споделя в този момент, надясно. Основно това се дължи на обстоятелството, че има потребност от препроектиране, в търсене на ново съоръжение, което ни е отказано, сподели Потанин.
 Хаосът в търговията с метали продължава и към този момент не става въпрос единствено за никел
Хаосът в търговията с метали продължава и към този момент не става въпрос единствено за никел

Миналия месец, малко след началото на войната в Украйна, фючърсите на никелa на Лондонската борса за метали скочиха с 250%

" Това, несъмнено, води до поправяне на проектите и тактиките. Естествено, намираме изходи от тази обстановка. Ние преструктурираме логистичните вериги към по-приятелски настроени страни. Преди всичко това са Китай, Турция, Мароко и други арабски страни. ", сподели Потанин, прочут като Руския крал на металите.
 Снимка 603850
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР