Таня Стефанова живее в Брюксел вече 12 години заедно със

...
Таня Стефанова живее в Брюксел вече 12 години заедно със
Коментари Харесай

Една българка в Брюксел: Тук никой не хленчи

Таня Стефанова живее в Брюксел към този момент 12 години дружно със брачна половинка си и дребния им наследник. В момента се постанова да съблюдават строгите ограничавания, които преди дни влязоха в действие в Белгия, където през последната седмица сред 500 и 600 души всеки ден се одобряват в лечебни заведения с Covid-19. Според локалните медии лекарите молят всички да се пазят и изясняват, че в редица лечебни заведения няма задоволително личен състав. Има заплаха от колабиране на здравната система и се приказва, че пациенти се транспортират до немски градове за лекуване. Има ли разлика в рестриктивните мерки от затварянето напролет и по какъв начин се постанова да живеят сега хората в Брюксел, има ли суматоха, ни споделя през днешния ден Таня, от първо лице:

Мерките влязоха в действие от 2 ноември и ще продължат до 13 декември. Правилото за канене у дома на четирима посетители се анулира. На всеки е разрешено да има единствено един непосредствен контакт отвън фамилията, който може да бъде поканен самичък вкъщи. Хората, които живеят сами, имат право да виждат още един човек при съблюдаване на разстояние. Навън е разрешено да се виждаме с най-много 4 души при съблюдаване на разстояние. Магазините, които не продават артикули от първа нужда, са затворени. Те ще могат да продават онлайн посредством доставки по домовете и посредством образуване тук-там, където клиентите сами могат да вземат поръчаните артикули. До няколко дни ще бъде несъмнено тъкмо кои магазини ще останат отворени, само че супермаркетите и магазините за хранителни артикули остават да работят сигурно. Гаражите и магазините за продажба и ремонт на колела ще останат отворени. Към 1 декември ще бъде направена оценка на обстановката по отношение на магазините. Немедицинските специалности с непосредствен контакт с клиенти, като тези на фризьорите, козметиците и маникюристите не могат да бъдат упражнявани.

Училищата ще останат затворени за две седмици,

като есенната почивка се удължава до 15 ноември. Детските ясли също остават отворени. След удължената почивка учениците от второто и третото равнище на междинното обучение ще учат 50% онлайн и 50% в учебно заведение. Обучението в университетите ще е 100% онлайн най-малко до началото на декември.

Работата от у дома е наложителна за всички компании, чиято активност разрешава това. Хотелите остават отворени, само че заведенията за хранене и питейните заведения в тях затварят. Храненето е позволено единствено в стаите. Богослуженията също са неразрешени и най-много до четирима души имат право да се намират в набожен храм.

Ваканционните паркове затвориха вратите си. Тази мярка влезе в действие от 3 ноември, само че заведенията за хранене и басейните в тях към този момент са затворени. Зоологическите градини затварят. Забранено е излизането от къщи по време на вечерния час, който към този момент е натрапен.

Границите не са затворени, само че

се предлага упорито да не се правят неналожителни пътувания из страната и в чужбина. Разликата от ограниченията напролет е, че тогава учебните заведения бяха затворени, а в този момент не са. В тази връзка има петиция по отношение на белгийските учебни заведения в подтекста на пандемията, искаща унищожаване на задължението за посещаване на учебно заведение в изискванията на актуалната санитарна рецесия.

И още – напролет хората, които се разхождаха на открито ходеха без маски, а в този момент е наложително носенето на маски при разходка (за възрастни хора и по принцип деца над 12 години). Детските площадки бяха затворени, а в този момент към момента са отворени, само че родителите и децата над 12 години би трябвало да са с маски. Колоездачите не са задължени да носят маски нито в този момент, нито напролет.

Някои учебни заведения обаче са затворени, заради заболели от Covid-19 учители, a в някои квартали обстановката е по-сериозна, заради занемаряване на ограниченията, допускам.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР