Таня ГЛУХЧЕВААмазония, позната още като белия дроб на планетата, може

...
Таня ГЛУХЧЕВААмазония, позната още като белия дроб на планетата, може
Коментари Харесай

Земята остава без своя бял дроб

Таня ГЛУХЧЕВА

Амазония, позната още като " белия дроб на планетата ", може всеки миг да откаже да работи. И тогава остава въпросът: какво ще стане с нас? Какво ще стане с хората, за които джунглата и до през днешния ден е дом. Какво ще стане с биоразнообразието? Там има единствени по рода си растителни и скотски типове.

Амазонската екваториална гора е ситуирана на повърхност от 5,5 милиона квадратни километра и обгръща територии на осем страни - Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана, Суринам и отвъдморския департамент Френска Гвиана. Навсякъде в тези страни има разнообразни племена, които живеят в селвата - индианци, които не желаят да имат нищо общо с нашия " цивилизован " свят, или такива, които се опасяват от среща с белия човек. Защото се усещат застрашени. И има за какво.

Обезлесяването на джунглата се дължи на построяването на селища, инфраструктура и създаването на земята. Процесът стартира интензивно през 60-те години на предишния век. Фермери почнали да отглеждат разнообразни култури, само че открили, че почвата бързо губи питателните си субстанции. Това налагало да разчистват от ден на ден и повече територия.

Днес процесът на обезлесяване е в своя пик, за сметка на огромните вреди, нанесени на околната среда. Умишлените пожари на дървената мафия са унищожили 9,5% от региона, а през 2020 година са локализирани 222 798 огнища. Общо 8712 квадратни километра горска завивка - повърхност съвсем с размерите на Пуерто Рико, са унищожени от август 2020 година до юли 2021 година съгласно сателитни данни от стратегия за наблюдаване на бразилската галактическа организация INPE.
СНИМКА АВТОРКАТА, Обитателите на джунглата са скромни хора, на които не им би трябвало нищо, с изключение на покрив над главата, и не могат да схванат човешката лакомия
Хората и животните са принудени да бягат, само че немалка част от тях губят живота си там. Друга значима последица е, че дъждовете в региона са мощно намалели.

Кой има полза от унищожаването

на селвата?

На пръв взор това са производителите на соя. Бразилия е вторият максимален производител след Съединени американски щати. Според съперниците на президента Жаир Болсонаро соевите ферми " никнат като гъби ", с цел да се оправдаят доста от съмнителните транспортни планове, които се създават в Амазония.

" Бъдещето на тропическите гори сега е в ръцете на аграрни спекуланти, противозаконни дървосекачи и добивачи на злато ", споделя Марсио Астрини, изпълнителен секретар на Обсерваторията за климата, коалиция от екологични групи. Амазония се трансформира в свободна " зона за деяние на всички закононарушения в региона на околната среда, в партньорство с актуалното държавно управление ", безапелационен е той. Изправен пред интернационалния напън за възстановяване на дейностите на администрацията си в екологичен проект, през юни Болсонаро одобри оставката на министъра на околната среда Рикардо Салес.

Две скорошни изследвания откриха, че мощно повредените елементи на Амазония в този момент отделят повече въглерод, в сравнение с всмукват - обезпокоителен знак, че тропическите гори може да не работят повече като ограничител на световното стопляне.
СНИМКА БГНЕС, Големите камиони, натоварени с дървен материал от дъждовната гора, към този момент са ежедневие. Обезлесените региони се употребяват за соеви ферми, пасища, градеж на пътища, а на някои места - за рандеман на нефт
Друга сериозна опасност за джунглата е, че в западните й елементи е почнало сондирането и

добиването на нефт

С други думи - забъркани са пари, и то доста пари. А това дава пояснение за какво от Съединени американски щати не се грижат за човешките права там. Защото те, повече от всеки различен, имат полза. Въпреки че през октомври предходната година американският държавен секретар Антъни Блинкен съобщи, че Съединените щати скоро ще започват районен пакт за понижаване на обезлесяването в Амазония, с цел да се борят с основен фактор за изменението на климата. Но това е единствено официално.

Миналата седмица стана ясно, че за колумбийската столица Богота е публикуван код " екологична паника ". Градът е застрашен от дима на дейни горски пожари, а жителите е трябвало да се въздържат от всякаква физическа интензивност навън. В друга част на страната, в департамента Гуавире, 10 000 хектара са били погълнати, като съгласно губернатора размерът на засегнатата повърхност е колкото Париж.

Според отчет на Министерството на околната среда единствено през януари тази година е имало 3300 " горещи точки " в шестте департамента, част от колумбийска Амазония. А 2022 година едвам стартира...

" Когато последното дърво бъде отсечено и няма какво да дишате, когато пресъхне водата в реките и няма какво да пиете, когато почине и последното животно и няма какво да ядете - тогава ще разберете, че парите не са най-важното! "

Думи на индианец, живеещ в Амазония
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР