Танцовата продукция Caged е определяна от нейния създател, корейския хореограф

...
Танцовата продукция Caged е определяна от нейния създател, корейския хореограф
Коментари Харесай

Кой прави спектакъла Caged - "огледало на собствените ни увреждания"

Танцовата продукция Caged е определяна от нейния основател, корейския хореограф Пансън Ким, като " огледало на личните ни увреждания ", a с цел да разберем какво стои зад това определение, малко преди международната й премиера на 7 септември в границите на фестивала One Dance Week в Пловдив, уредниците ни оферират по-близък взор към българо-корейския екип, който стои зад него.

В спектакъла под друга форма взимат присъединяване няколко български актьори. С музикално осъществяване се включва Павел Терзийски, кукловоди са Стефан Димитров и Полина Христова, сценографията е на Никола Тороманов, с дизайна на куклите и маските се занимава Мариета Голомехова, а композитор и озвучител е Емилиян Гацов.

Към техния труд се причисляват и танцьорите от Gaya Dance Company, Корея - Бонг Су Ким, Йонгджун Шин и Джийон Янг. Светлинният дизайн пък е поверен на Каролин Вандам от Франция.

Сливайки танц, музика и куклен спектакъл, Caged води публиката в света на трима персонажи и техните страхове, които завладяват съзнанието и мозъците им. На сцената страховете оживяват като танцуващи действителни и нереални същества и до момента в който героите отделят безпределно голямо количество психическа сила, борейки с " демоните " си, те се материализират в нова реалност.

Така спектакълът прави опит да подсети, че въпреки и заклещени в личните си страховете, хората могат да откриват изхода от тях - като ги оставят да преминат през индивида, вместо да бъдат затворени вътре в него. Като съзнанието се отвори и му бъде разрешено да бъде същински щастливо.

 Кой прави спектакъла Caged -

На въпроса какво забавно да чакаме от Caged, всеки един от забърканите в неговата подготовка дава отговор друго. Джаз вокалистът Павел Терзийски предизвестява да чакаме " висок полет и надълбоко потапяне ". Кукловодът Полина Христова пък споделя: " Човешката душа няма години, пол или раса. Тя има блян. Да бъде свободна. " и добавя, че й е забавно да рзбере дали на премиерата на 7 септември ще успеем " да пуснем душите си от клетката ".

Нейният сътрудник Стефан Димитров пък намира за забавен обменът сред другите посоки в театралните изкуства, както и взаимната работа с изключителните експерти от Южна Корея. "

За танцьора Йонгджун Шин той е като " капан, сходен на черна дупка ". Неговият сътрудник Бон Су Ким пък отбелязва по какъв начин Caged е повлиял на всекидневието му, " което беше като на видеолента - а смътните ми страхове кристализираха в действителност ".

Работата си по дизайна на куклите и маските Мариета Голомехова разяснява по този начин: " Човешката кожа е еластична, тя може да сменя цвета, формата си. Може да трансформира външността ни, само че не може да изпълва със наличие. Отливайки тези силиконови кожи толкоз близки до действителните, всякога си мислех, какъв брой е уязвимо наличието. Колко доста старания се поставят да извадим отпечатъка на своята осанка, с цел да се забележим, да се познаем, да се отгатнем.... "

 Кой прави спектакъла Caged -

Хората зад плана

Пансън Ким - хореограф и създател на Gaya Dance Company

CAGED е първата творба на неговата компания. Пансън Ким се занимава със актуален танц още от дете и приключва Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts) в Сеул. Развива интернационална кариера като танцьор в продукции на Жан-Клод Галота, Изток Ковач, Исмаел Иво, Laboratory Dance Project, Мина Ю и други. От 2010 година насам е хореограф на редица модерни танцови спектакли с интернационално самопризнание.

Джийон Янг, Бонг Су Ким и Йонгджун Шин - танцьори

Джийон Янг следва актуален танц в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts), а по-късно се причислява към танцова компания LDP в Южна Корея. Участвала е в планове на Art Project Bora и е танцувала на интернационалните подиуми по целия свят, в това число в Швейцария, Мексико, Германия, Испания, Франция, Финландия, Щатите и Индонезия.

Бонг Су Ким е танцьор и хореограф, основан в Сеул, Южна Корея. След като приключва компетентност Съвременен танц в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts), Ким стартира да танцува за голям брой компании, както в Корея, по този начин и на открито. В момента е главният хореограф в колектива Ubuntu и член на изобретателната група mover.

Йонгджун Шин е танцьор от корейски генезис, основан във Франция. Той е част от танцовата компания Theater Bielefeld, a преди този момент също е бил част от LDP в Южна Корея. Участва в редица интернационалните продукции, а също по този начин и преподава танц в Училището по изкуства в Лозана.

Павел Терзийски - музикално осъществяване

Павел Терзийски е неповторим джаз вокалист, който употребява и импровизира с разнородни вокални техники. През последното десетилетие взе участие в голям брой солови и групови планове с някои от най-големите имена, част от българската ъндърграунд джаз сцена - Антони Дончев, Росен Захариев, Arable Karajan и към този момент е прочут на част от публиката в Германия, Англия, Австрия, Норвегия и Холандия.

Емилиян Гацов - композитор

Емилиян Гацов живее и работи в цяла Европа. Гацов основава и музикалната среда за огромна част от спектаклите на Иво Димчев. Автор e на музиката на повече от 70 театрални постановки, танцови спектакли и кино продукции. Сътрудничи с известни български режисьори като Мариус Куркински, Десислава Шпатова, Касиел Ноа Ашер и други. Няколко пъти е номиниран за " Икар " и " Аскеер " в категорията за авторска музика и печели " Икар " за " Психоза 4:48 " на Десислава Шпатова. Автор е и на музиката на голям брой танцови планове на обединения като NOMAD Dance Academy, балет Арабеск, Brain Store Project и други.

Полина Христова и Стефан Димитров - кукловоди

Полина Христова се изявява на разнообразни подиуми в българския куклен спектакъл от 1993-а година насам. Завършва НАТФИЗ в компетентност Актьорско майсторство за куклен спектакъл в класа на проф. Жени Пашова. Полина има редица награди от фестивали за куклен спектакъл в България, Холандия, Сърбия и Хърватия.

Стефан Димитров е български сценичен и кино актьор и кукловод. Новаторският му жанр се радва на известност и влиятелни награди от 2013 година насам. Стефан има развъртян нюх към детайлите в интеракцията си с предмети и други материали, в това число кукли, като употребява натурален метод и уголемява границите на обичайното кукловодство.

Мариета Голомехова - дизайн на кукли и маски

Мариета Голомехова стартира кариерата си като актриса, развивайки необятна палитра от умения и богат образен речник, които по-късно обогатяват цялата ѝ кариера като театрална и кино актриса. От 1995 година насам се занимава с дизайн на декори, кукли, костюми и основава комплицирани картини, които в следствие се употребяват в известни постановки в София. Мариета Голомехова стои зад сценографията на някои от сполучливите планове на известния режисьор Веселка Кунчева. Работата ѝ е известна във Франция, Япония, Белгия, Чешката Република, Сърбия.

Никола Тороманов - сценография

Никола Тороманов е притежател на 6 награди " Аскеер ", 3 награди " Икар " и голям брой самопризнания както в България, по този начин и зад граница. Основен фокус на креативната му активност е да намира образни решения и да ги показва в разнообразни формати, в това число изложения. Заедно с писателя Георги Господинов, той е съавтор на книгата " Вечната муха " – комикс, който демонстрира по какъв начин историята може да бъде разказана през погледа на една муха. Работил е и върху продукции от сферата на актуалните изпълнителски изкуства в България, Германия, Русия, Турция и други страни.

Каролин Вандам - светлинен дизайн

Каролин Вандам живее и работи във Франция, а през последните 15 години е взела участие като помощник на някои от огромните театрални режисьори в страната. Започва да основава напълно лични светлинни дизайни през 2008 година с кино лентата La Maison Tellier на френската режисьорка Елизабет Рапно. Работила е по светлинния дизайн на разнообразни театрални и оперни продукции като " Севилският бръснар " от Джоакино Росини, " Така вършат всички дами " (Cosi fan tutte) и " Дон Жуан " от Моцарт. От 2015 година насам тя работи върху приспособени пиеси, една от които е по новелата " Коледни Песни " на Чарлз Дикенс.

Виктория Костова - управител продукция

Виктория Костова работи в областта на културата от няколко години, била е част към OpenArts Foundation, ОСАИК " 36 маймуни ", " Червената къща - център за просвета и диспути ", " Фондация Елизабет Костова ", " Гьоте институт " и Фондация ЕДНО. Интересува се от конгрес спектакъл, контактна импровизация и разнообразни образни изкуства и сега следва публицистика в СУ " Св. Климент Охридски ". Има опит в работата с разнообразни неправителствени организации с обучителни и обществени цели.

Световната премиера на Caged следва на 7 септември от 19:30 ч. в Дом на културата " Борис Христов " в Пловдив. Билети се оферират онлайн в мрежата на EpayGo, а събитието може да се следи тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР